Keihard fietsen over zandpaden: ‘Dat geeft wel een kick’

– Gravelen, dat is wielrennen over onverharde wegen. De sport wint snel aan populariteit. Dat bleek zondag ook in Aalten, waar de eerste van een serie wedstrijden van start ging. “De Achterhoek is hier erg geschikt voor”, klonk het vanaf de fiets.

Dat de sport steeds populairder wordt, merkte organisator John Theissen bij de inschrijvingen voor deze wedstrijd. “Binnen de kortste keren zaten we helemaal vol. Meer dan 210 mannen en 50 vrouwen kunnen er niet op dit rondje rijden.”

Rond Aalten is een parcours uitgezet van zo’n 13 kilometer lang. “Je ziet dat we hier veel onverharde wegen hebben in de Achterhoek. Ook de Ronde van de Achterhoek rijdt over veel gravelstroken. Daarom is de regio hier zo geschikt voor het gravelen.”

‘Zwaarder dan wielrennen’

Gravelen is een combinatie van mountainbiken en wielrennen. “Dat maakt het juist zo mooi. Het is zwaarder dan wielrennen op het asfalt. En je komt nog eens op plekken waar je met je wegfiets niet komt”, zegt een van de deelnemers. “En het is ook gaaf om met zoveel snelheid over zandpaden te racen”, vult een andere jongen aan. “Dat geeft wel een kick.”

De wedstrijd in Aalten was de eerste van de Merida NL Gravel Series, vijf wedstrijden met een overkoepelend klassement. “Je ziet dat de sport steeds populairder wordt”, vertelt bedenker Mathijs Wagenaar. “Het zou mooi zijn als we in de toekomst meer verschillende categorie├źn kunnen laten deelnemen, zodat we nog meer mensen een plek kunnen geven.” Hij ziet vooralsnog geen einde komen aan de groeiende populariteit. “Het gevoel van vrijheid dat mensen hier ervaren, dat wordt steeds breder opgepikt.”

De heren fietsen deze keer 120 kilometer, de dames 70. “Bij het gravelen ben je echt aan jezelf overgeleverd”, vertelt veldrijdster Manon Bakker. “Ik vind het wel bijzonder dat je jezelf moet zien te redden. En het off road rijden vind ik natuurlijk ook erg mooi.”

De komende maanden staan er nog meer wedstrijden op het programma.

Geschreven door Rik Kapitein, Loco Media Groep i.s.m. Omroep Gelderland op 2023-05-15 05:11:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.