Klimaatweek in Oost Gelre: in gebruiksname statiegeldhouder bij openbare afvalbakken

– Ilja ter Bogt, inwoonster van de gemeente Oost Gelre bedacht een manier om lege flesjes en blikjes apart in te zamelen bij de openbare afvalbakken die de gemeente rijk is. De meeste mensen brengen deze flesjes en blikjes niet naar de automaat in de supermarkt. Ze gooien ze vaak weg in de eerste de beste afvalbak die ze onderweg tegenkomen.

Het eerste exemplaar statiegeldhouder werd vrijdagmiddag op de Markt in Groenlo in gebruik genomen. Dat gebeurde door burgemeester Annette Bronsvoort en initiatiefneemster Ilja ter Bogt.

Sinds juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes, sinds 1 april 2023 op blik. Onderzoek toont aan dat kleine plastic flesjes met ruim 75 procent zijn afgenomen in het zwerfafval. En ook blik komt nu al, na een half jaar statiegeld, voor 50 procent minder voor in het zwerfafval. Uit onderzoek blijkt echter ook dat mensen in steden of dorpen lege flesjes en blikjes niet meenemen, maar vaak weggooien in de openbare afvalbakken. Goed natuurlijk dat het niet óp straat belandt. Maar wel zonde dat het tussen al het andere afval terechtkomt. En bovendien jammer van het statiegeld natuurlijk.

De statiegeldhouder hangt zichtbaar voor iedereen aan de gemeentelijke afvalbakken In Groenlo en Lichtenvoorde. – Foto: Gem. OG

Statiegeldhouder helpt bij inzameling kleine flesjes en blikjes

Ilja ter Bogt, inwoonster uit Oost Gelre, zag dat gebeuren. En ze vroeg zich af of dat niet anders kon. Al zoekend op internet kwam ze de ‘statiegeldhouder’ tegen. Een houder die aan de afvalbak gemonteerd zit en waar flesjes en blikjes in verzameld kunnen worden. Simpel, maar erg effectief. Zo belanden de flesjes en blikjes niet meer in het restafval. Ze kunnen vanuit de houder worden ingeleverd bij inleverpunten. Bijvoorbeeld door kinderen die er een aardigheidje mee willen verdienen. Of de afvalverwerker kan ze bij het legen van de afvalbak meenemen.

Van links naar rechts: Marvin Hendriks (vakspecialist openbare ruimte Oost Gelre), initiatiefnemer Ilja ter Bogt, klimaatburgemeesters Barend Wassink en Benthe Papen, burgemeester Annette Bronsvoort en Pascal Frank (coördinator Serviceteam Oost Gelre). – Foto: Gem OG

Burgerinitiatief, via klimaatburgemeesters bij de gemeente

Met dit idee klopte Ilja aan bij de klimaatburgemeesters van Oost Gelre: Benthe Papen en Barend Wassink. Zij omarmden het idee en leidden het door naar de gemeente. Dat heeft nu geresulteerd in de montage van de eerste 15 statiegeldhouders. Die komen in het centrum van Groenlo en van Lichtenvoorde. “Een mooi resultaat, waar we tijdens de Nationale Klimaatweek (30 oktober tot en met 5 november) graag aandacht voor vragen”, aldus de drie burgemeesters.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-11-03 14:02:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.