Kinderraad van waarde voor Aaltense gemeenteraad en jeugdactiviteiten

– Vier jaar bestaat de kinderraad in Aalten. Aan het roer staat kinderburgemeester Marthen Huijberts uit IJzerlo. Deze raad bestaat uit zes kinderen uit groep 8 en soms uit groep 7. Zij vragen aan aandacht voor onderwerpen en proberen deze op de agenda van de volwassen gemeenteraad te krijgen. En dat is niet het enige. Ook willen zij de gemeente Aalten een stukje leuker maken voor kinderen. Ze doen dat door activiteiten te organiseren. Met hulp van welzijnswerker Jolien Stronks van Figulus zet de kinderraad leuke en heel serieuze onderwerpen op de diverse agenda’s van volwassen bestuurders.

De huidige kinderraad bestaat in totaal uit kinderen, die voor een goede vertegenwoordiging van alle kinderen, afkomstig van verschillende basisscholen uit de gemeente. Ze zijn op 28 juni van dit jaar begonnen uit de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester. Degenen die nét niet het hoogste aantal stemmen krijgen, komen als belangrijke leden in de kinderraad.

Zaterdag in het radioprogramma van 1Achterhoek Actueel vertelden drie kinderraadsleden over wat zij precies doen. De kinderburgemeester kon helaas niet naar de studio komen. Hij was die dag jarig en vierde thuis een feestje. Voor de verkiezing van kinderburgemeester schreven zij een brief met wat zij voor alle kinderen in gemeente Aalten het beste willen en wat ze precies willen bereiken. Eerst werden ze gekozen op school en wie de meeste stemmen had deed mee in de strijd voor kinderburgemeester.

Veilg verkeer, meer zebrapaden, pesten en discriminatie, drugsgebruik en vapen op (basis)scholen

Roos Ansink (12) is het net niet geworden, maar ze zet zich in voor veilige wegen en verkeer. “Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat kinderen lessen krijgen over drugsgebruik. Wij moeten beter voorgelicht worden.”

Zoë Wensink (12) vindt verkeer en veilgheid ook belangrijk. “We willen alles veiliger maken voor kinderen.” Een ander aandachtspunt is pesten op scholen en discriminatie wat Zoë graag wil aanpakken. “Pesten en discriminatie gebeuren overal zonder dat mensen het door hebben. Daar moeten we wat aan doen.”

Verkeer is een belangrijk onderwerp. Stan de Slegte (12) ziet graag dat gemeente Aalten meer zebrapaden aanlegt. “Kinderen moeten veilig kunnen oversteken.” En Stan heeft nog een onderwerp dat hij onder aandacht brengt van de kinderraad. “Bij ons in de klas wordt gevaped en dat is schokkend nieuws. Daar moeten we meer met elkaar over praten. Ik zou aan alle kinderen willen zeggen: ‘zorg goed voor je lichaam’.” Met andere woorden: ‘Let op, met je lichaam moet je een leven lang mee doen’.

(Red: Vapen is een elektrische sigaret. De vape bevat geen tabak, maar wel een vloeistof met vaak een veel hogere dosering nicotine dan in één sigaret. De fruitsmaakjes aan de vloeistof maakt het zogenaamde ‘vapen’ extra populair.)

Kinderraad belangrijk voor de ‘echte’ gemeenteraad

Wethouder Hans te Lindert is zaterdag meegekomen met de drie kinderraadsleden. Hij reageert: “Het verbaast en schokt me dat op deze jonge leeftijd dusdanig vaak gebeurt dat het een onderwerp is geworden voor de kinderraad. Het is goed om met kinderen hierover te praten en als volwassenen te vragen wat een oplossing kan zijn. We moeten met kinderen praten en niet over kinderen.” Hij voegt er met een verbazende ondertoon aan toe. “De school van Stan in Bredevoort was mijn school?!”

De Aaltense gemeenteraad vindt de inbreng van de kinderraad erg belangrijk. Op dit moment bestaat er binnen de gemeente een overleg over hoe zij het geluid in de officiële, democratisch gekozen gemeenteraad kunnen brengen. “De kinderraad verricht goed denkwerk wat we écht moeten meenemen in de gemeenteraad”, aldus wethouder Hans te Lindert die het belang van de rol van de kinderraad onderstreept.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-24 07:04:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.