Joost en Rafal zijn YouTube-docenten: ‘Onderwijs staat onder druk’

WAGENINGEN/DINXPERLO – Het zijn helden voor middelbare scholieren, die vanaf dinsdag moeten knokken voor de eindexamens: docenten die op YouTube bijles geven. Vanuit hun eigen thuisstudio maken natuurkundedocent Rafal Wietsma en biologiedocent Joost Meijer video’s over de lesstof. Zo vlak voor de eindexamens gaan de kijkcijfers door het dak. Leerlingen kunnen zich op die manier tot op het allerlaatste moment voorbereiden.

En dat doen ze ook, vlak voor de eindexamens, zien de online docenten. De biologiedocent behandelt op zijn YouTube-kanaal ‘Biologie met Joost‘ examenvragen van de afgelopen jaren. Van elk onderwerp dat in het examen voorbijkomt, is een aparte video. Van de koolstofkringloop tot het bloedvatenstelsel en van evolutie tot fotosynthese.

Duizenden kijkers

Deze Gelderse docenten spenderen ondertussen heel wat uurtjes per dag voor de camera. Biologiedocent Meijer merkt dat veel leerlingen afhankelijk van hem zijn om de lesstof te begrijpen: “Ik voel dan ook een verplichting ontstaan. Het onderwijs staat onder druk. Er zijn te weinig docenten en de kwaliteit van het onderwijs is niet overal even best.” Ook voor Wageninger Wietsma voelt het dubbel dat zijn kijkcijfers in deze tijden zo hoog zijn. Hij gunt elke leerling een goede docent.

'Uit de hand gelopen hobby'

Meneer Wietsma krijgt dagelijks tientallen vragen van scholieren. Die probeert hij allemaal te beantwoorden, omdat hij het belangrijk vindt dat kinderen vragen stellen. “Als ze mijn uitleg niet snappen, dan wil ik dat graag weten. Ik wil ook stimuleren dat ze vragen stellen. Dat is op school erg belangrijk.”

Echt love naar Meneer Wietsma, heb al mijn toetsen gehaald door deze man.

reactie van een leerling onder een video van Meneer Wietsma.

Naast vragen krijgt hij ook dagelijks complimenten. Zo schrijft iemand onder zijn video: “Echt love naar Meneer Wietsma, heb al mijn toetsen gehaald door deze man.” Dat is volgens Wietsma ook het fijne aan het online lesgeven. “Tijdens mijn lessen heb ik weleens pubers in de les zitten die geen zin hebben in mijn uitleg, op YouTube komen ze uit zichzelf naar mij toe.”

Gestopt met fulltime baan

Inmiddels heeft Meijer bijna 42.000 abonnees op zijn kanaal. Rafal Wietsma uit Wageningen weet met zijn natuurkundekanaal ‘Meneer Wietsma‘ meer dan 53.000 abonnees aan zich te binden. Voor hem begon het met een video die hij voor zijn opleiding moest opnemen. “Ik maakte toen meteen video’s over alle paragrafen van het hoofdstuk. Andere klassen van onze school wilden deze ook bekijken en op een gegeven moment keken ook leerlingen van andere scholen mijn video’s”, vertelt de natuurkundedocent.

Meijer spreekt van een ‘uit de hand gelopen hobby’. Ondertussen is de biologiedocent gestopt met zijn fulltimebaan als leraar voor de klas. Hij focust zich nu op zijn online bezigheden, zo maakt hij ook video’s voor uitgevers van lesmethodes. Toch blijft het bloed kruipen waar het niet gaan kan en pakt hij regelmatig nog een tijdelijke invalklus op. “Dat blijft het leukste om te doen.”

Geschreven door Jesper Nijkamp op 2024-05-13 20:30:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.