Joke heeft een museum vol theepotten

– Ze zijn nooit echt geteld, maar het moeten er duizenden zijn. Een museum met theepotten en het is te vinden in Aalten. Er zijn hier verschillende verzamelingen bij elkaar gebracht en dinsdag was de officiële opening.

Joke Ruesink is de eigenaar van het museum. De collectie die in het nieuwe museum te zien is, komt voor een groot deel ook door haar werk als verzamelaar. Met een theepot met een liggende pierrot als deksel is het begonnen.

Op de dag van de opening is ook het Limburgse echtpaar Frits en Saskia Lavell in het museum in Aalten komen kijken. Ze hadden eerst zelf een theepottenmuseum, maar moesten om gezondheidsredenen van Frits stoppen. Ze zijn blij dat hun verzameling een nieuwe plek kon krijgen in het museum in Aalten. “Prachtig geworden”, zo reageren ze.

Kijk hier binnen in het museum:

Bill Clinton met Pinokkioneus

Het heeft weken gekost om alleen al alle theepotten op hun uiteindelijke plek te zetten. Ze staan op thema, vertelt Joke. Zo zijn artiesten, zoals Elvis en Jimi Hendrix als theepot te zien. Ook politici staan er als theepot, bijvoorbeeld Winston Churchill, Margaret Thatcher en Tony Blair. Er staat heel veel Engels porselein in de kasten, met dus ook veel Engelse thema’s.

Van oud president Bill Clinton zijn er meerdere versies als theepot. Op het handvat staat Monica Lewinsky. Deze stagiaire had een affaire met de president, waar Clinton eerst nog over gelogen heeft. Vandaar dat hij bij één van de theepotten een lange Pinokkioneus heeft.

Theepot met Bill Clinton – Foto: Omroep Gelderland

Het museum in Aalten gaat vanaf Koningsdag twee middagen in de week voor het publiek open. Op donderdag- en vrijdagmiddag kunnen bezoekers terecht of anders ook nog groepen op afspraak. Je zou met een grote verzameling theepotten verwachten dat eigenaar Joke Ruesink een echte theeleut is. Maar na even nadenken zegt ze: “Ik hou toch meer van koffie.”

Geschreven door Ton Arbouw, Omroep Gelderland op 2023-04-25 18:01:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.