Jelle van Gorkom leidt succesvol trainingscentrum na zwaar BMX-ongeluk

ARNHEM – Papendal is een bijzondere plek voor voormalig BMX’er Jelle van Gorkom. Zes jaar geleden raakte hij er zwaargewond tijdens een training. Nu helpt hij er mensen die een soortgelijk incident hebben meegemaakt.

2018 begon verschrikkelijk voor Van Gorkom. Begin januari dat jaar botste de toen 27-jarige BMX’er tijdens de training op een veiligheidsketting die onderaan de startheuvel hing. Hij lag een tijdlang in coma. Later dat jaar kondigde hij aan te stoppen als professioneel BMX’er. Nu traint hij – op diezelfde locatie – mensen die net een revalidatieproces achter de rug hebben

'Alles komt bij elkaar'

Uitgerevalideerd zijn komt niet voor in zijn woordenboek. Een leven met niet aangeboren hersenletsel gaf hem andere inzichten. “Ik had de ambitie om dit centrum op te starten, omdat er niks was na de revalidatie. Dat alles hier bij elkaar komt, is erg mooi”, legt hij uit. “Op deze locatie ben ik kind aan huis. Ik ben hier een soort van opgegroeid en het ongeluk hier heeft mijn leven veranderd.”

Wat Van Gorkom nu doet, zorgt er volgens hem voor dat mensen belastbaarder worden in het leven. “Dan worden ze gelukkiger, omdat ze taken aankunnen die moeilijker en ingewikkelder zijn.” Hij is van mening dat dit “de toekomst gaat worden. Het is heel erg mooi dat wij daar een voorloper in zijn. Mensen merken dat ze stappen aan het maken zijn.”

'Nooit meer 100 procent'

Ze durven veel meer dingen dan toen ze binnenkwamen, vertellen ze in de tweedelige GLD-doc JvG Trainingscentrum. Onder anderen Rob komt aan het woord. Hij raakte verlamd vanaf zijn nek nadat hij werd aangereden door een automobilist. “Ik heb ontzettend veel geluk dat ik bereikt heb wat ik nu weer kan. Dat ik nooit meer 100 procent word, accepteer ik. Maar tussen de 10 en 60 procent zit een hele hoop”, zegt hij gemotiveerd.

Ook Maud wordt geholpen door Van Gorkom. Ze kreeg ’s nachts een bloedneus en viel flauw op de tegelvloer, wat voor een flinke impact zorgde. “Mijn vriend heeft me gevonden. Sindsdien staat mijn leven op z’n kop. Ik werkte, had een sociaal leven en sportte veel. Dat is weggevallen.” Haar doel? Weer de oude worden. “Of in ieder geval dicht bij de oude”, zegt ze in tranen. “Ik wil weer het leven van een 29-jarige hebben.”

Bekijk het eerste deel van de documentaire JvG Trainingscentrum.

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2024-03-05 18:28:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.