Gemeente Oost Gelre steunt veehouders weiden in te zaaien met kruidenrijk gras

LICHTENVOORDE – Met een bedrag van 15.000 euro gaat gemeente Oost Gelre veehouders helpen te verduurzamen. Samen met een eigen bijdrage kunnen boeren voor dit bedrag 100 hectare regulier grasland via de actie ‘1001ha’ omzetten naar kruidenrijk grasland. LTO Noord afdeling ‘Achterhoek Noord’ is erg blij met de steun. 

Boeren kunnen zich vanaf 1 maart 2024 aanmelden. “Samen met LTO Noord hopen we dat veel boeren aan de actie meedoen”, aldus de wethouders Schutten en Porskamp.

Kruidenrijk grasland heeft verschillende voordelen ten opzichte van de standaard grasmengsels. Wethouders Arjen Schutten en Bart Porskamp: “Er is minder kunstmest nodig en is dus beter voor het milieu. Ook verrijken kruiden het grasland, en trekken bijen, vlinders en vogels aan. En tenslotte: koeien eten gevarieerder, wat ze gezonder maakt. Een mooi initiatief, dat we graag ondersteunen. Want kruidenrijk grasland is goed voor de boer, de koeien, de bodem en de biodiversiteit. En het ziet er ook nog eens fraaier uit.”

1001ha: samenwerking LTO en Urgenda

LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1001ha’ werd een feit en intussen maakten ruim 1400 boeren in Nederland gebruik van deze actie. De actie werkt laagdrempelig. Dankzij financiële ondersteuning van donateurs, zoals de gemeente, krijgen boeren fikse korting op kruidenrijke grasmengsels.

Aanmelden voor de actie

Meer informatie over de actie staat op 1001ha. Boeren kunnen vanaf 1 maart hun zaaigoed met korting bestellen via 1001ha bestellen. Zij kunnen ook meedoen met de zaaironde in het najaar.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-03-05 21:22:54


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.