Internationale Vrouwendag aanleiding om voor techniek, arbeidsplaatsen, meiden en vrouwen Femme Tech op te richten

DOETINCHEM/ACHTERHOEK – Femme Tech is het gloednieuwe Achterhoekse platform voor iedereen die het belangrijk vindt dat meer meiden en vrouwen een technisch beroep kiezen en daar met plezier in werken. De bedoeling van Femme Tech is ook meiden op school aan te moedigen een technische studie te kiezen. De boodschap moet zijn: ‘volg je passie en omarm je talenten’. Er bestaat een grote diversiteit aan prachtige en maatschappelijk relevante techniekberoepen.

“Vandaag, op Internationale Vrouwendag 2024 maken we bekend dat na ruim 3 jaar van toewijding en inspanning is op 29 februari 2024 het initiatief Femme Tech Achterhoek officieel opgericht”, vertelt het oprichtingsbestuur. Bestaande uit Anne Marie Willemsen (voorzitter), Leonie Meuwszen (penningmeester), Inou Heideman (secretaris), Jolien Heeman en Jasmijn Krabbenborg (algemene leden), is de stichting officieel gevormd om de voortgang en groei van Femme Tech Achterhoek te waarborgen. “Er is een nieuwe fase ingeluid voor de technische sector in de Achterhoek.”

Er is inmiddels een actieprogramma om de combinatie van techniek en meiden onder de aandacht te brengen. Anne Marie Willemsen noemt van ons gebruik van de mobiele telefoon. Techniek is overal om ons heen. Er is heel veel techniek nodig willen we via onze mobiele telefoon kunnen communiceren. Er zijn dus heel veel mensen nodig in de techniek.”

Naast de bekende Techniekdagen die jaarlijks door het Achterhoekse bedrijfsleven worden georganiseerd, worden de middelbare scholen bezocht. “We zoeken daarvoor een rolmodel vrouw uit de techniek. Je merkt wanneer je op de scholen aankondigt, dat er iemand uit de bouw komt vertellen over zijn beroep en hoe leuk techniek is, iedereen verwacht dat er een man komt. Dat is dus niet het geval.” Ook gaan excursies naar de bedrijven plaatsvinden: “Zodat scholieren zien wat de bedrijven doen. Er zitten muren omheen en de bedrijven liggen op terreinen waar zij nooit komen. Er zitten hele mooie bedrijven in onze regio. Daarvoor hoef je niet naar het westen of naar Eindhoven.”

Het oprichtingsbestuur met vlnr Anne Marie Willemsen, voorzitter Femme Tech, Inou Heideman, secretaris en Leonie Meuwszen, penningmeester. – Foto: PR

Vrouwen zullen vaker voor techniek gaan kiezen als deze vrouwelijke technici warm worden ontvangen en goed begeleid worden in hun eerste techniekbaan. Maar dat gebeurt niet of nauwelijks. Anne Marie Willemsen, procesbegeleider voor technische bedrijven in de Achterhoek. “Er zijn te veel afhaakmomenten voor meiden en vrouwen. Zwart-wit gezegd: op de basisschool belanden meisjes in de poppenhoek. Op de middelbare school krijgen ze de boodschap dat techniek niks voor meiden is. Vaak gaat dan wiskunde B uit hun vakkenpakket, wat een techniekstudie direct afsnijdt. Pakken ze toch een technische studie op, dan moeten ze zich extra bewijzen. En als ze gaan solliciteren, komen ze in een omgeving die uitstraalt dat vrouwen niet welkom zijn. Geen apart damestoilet, al helemaal geen kolfruimtes, werkkleding in herenmaten en mannelijke collega’s die laten merken dat ze jouw capaciteiten in twijfel trekken. Tel daarbij op dat vrouwen gemiddeld al minder zelfvertrouwen hebben dan mannen en denken dat ze negens en tienen moeten halen voor de B-vakken, wat onzin is natuurlijk. Met een zes of zeven kun je ook een techniek- studie doen. Dan is het niet gek dat van de vrouwen met een technisch diploma uiteindelijk maar 20-30% in een technisch beroep belandt. Precies daarom willen wij als Femme Tech die momenten beïnvloeden en als platform beschikbaar zijn voor meiden die de techniek in willen!”

De vrouwen uit het bestuur zijn blij met de officiële oprichting van Femme Tech. Het is een steun in de rug en kunnen met ervaringen en een netwerk ook ervaringsdeskundigen inzetten voor ‘hoe om te gaan met bepaalde situaties, dit om vrouwvriendelijkheid binnen de bedrijven te stimuleren. “Wat begon als een bescheiden idee op LinkedIn meer dan 3 jaar geleden, is uitgegroeid tot een dynamische kracht die de diversiteit in de technische sector omarmt. Door bedrijfsbezoeken, techniekdagen en voorlichtingsbijeenkomsten hebben we niet alleen een netwerk opgebouwd, maar ook een broodnodig platform gecreëerd waar technisch onderlegde vrouwen elkaar vinden en versterken. Ons unieke perspectief draagt bij aan een inclusieve technische wereld waar we trots op zijn”, aldus het bestuur.

“We staan te popelen om met dit nieuwe hoofdstuk de diversiteit in de technische sector voor en met de Achterhoek verder te bevorderen en een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt en maximaal vooruitkomt.” De bestuursleden roepen meiden en vrouwen op mee te doen om bijvoorbeeld ambassadeur te worden. Dat kan door simpelweg een berichtje via LinkedIn naar Inou Heideman en door de LinkedIn pagina in de gaten te houden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-08 15:04:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.