Inspiratiedag voor gezonde levensstijl voor gedetineerden in gevangenis Zutphen

– De gevangenis is een plek waar je liever niet verblijft, maar het kan ook het startpunt zijn om het voortaan over een andere boeg te gooien. Vandaar dat penitentiaire inrichting Achterhoek in Zutphen zondag 25 juni een inspiratiedag organiseerde om gedetineerden aan te moedigen om gezond te leven, te bewegen en aan het werk te gaan. De gevangenis kreeg daarbij hulp van De Graafschap Verbindt, de maatschappelijke tak van de voetbalclub en uitzendbureau Seesing Flex.

Zowel ’s ochtend als ’s middags stonden er verschillende activiteiten op het programma voor de gedetineerden in de Zutphense bajes. Zo werden onder leiding van voetbaltrainers van De Graafschap Verbindt en sportinstructeurs van PI Achterhoek voetbalclinics gegeven. “Niet om betere voetballers van ze te maken, maar om ze het belang van bewegen en plezier van samen sporten te laten ervaren”, zegt Michael Ogubai, directeur algemene zaken van De Graafschap. “Sporten is gezond en het verbindt, activeert en verbroedert mensen.”

Alle gedetineerden kregen als onderdeel van de inspiratiedag fruit uitgereikt om het belang van gezonde voeding te onderstrepen. Op de cellenvleugel hield uitzendbureau Seesing Flex een inloopspreekuur waar gedetineerden zich konden laten informeren over het zoeken naar vacatures, werken via het uitzendbureau, het voeren van sollicitatiegesprekken of het maken van een cv.

Directeur Sander Kolkman van Seesing Flex doet al langer zaken met PI Achterhoek en verleende ook graag zijn medewerking aan de inspiratiedag. “Niet iedereen heeft dezelfde kansen op een goede start op de arbeidsmarkt. Dat geldt zeker voor gedetineerden. Wij vinden dat niemand aan de zijlijn hoort te staan en dat iedereen een kans verdient om aan de slag te gaan. Ook wanneer je een keer een fout hebt begaan en daarvoor je straf hebt uitgezeten. Daar helpen wij graag bij door deze personen te helpen met het vinden van een baan, werkervaringsplek of stage.”

‘Tijdens hun detentie krijgen gedetineerden hulp van verschillende kanten en bereiden we ze voor op een betere toekomst’

Sportinstructeurs Collin en Jaap van PI Achterhoek kijken tevreden terug op de niet alledaagse zondag binnen de gevangenismuren. “Ons doel was om gedetineerden aan het denken te zetten en te inspireren. Daar zijn we zeker in geslaagd. We hebben vandaag veel enthousiasme, inzet en betrokkenheid gezien. Nu is het natuurlijk zaak dat er wordt doorgepakt en dat de mannen straks ook aan het werk gaan. Tijdens hun detentie krijgen ze hulp van verschillende kanten en bereiden we ze voor op een betere toekomst. Straks staan de mannen weer op eigen benen en moeten ze het zelf doen. We hopen ze met deze inspiratiedag een zetje in de goede richting te hebben gegeven.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-26 08:23:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.