Innovatief isoleren met gehakseld stro in de Achterhoek

LICHTENVOORDE – In de Achterhoek worden grote stappen gezet op het gebied van duurzaam bouwen met de introductie van isolatie met gehakseld stro. Dit initiatief, onderdeel van Samen Biobased Bouwen, heeft al meerdere projecten opgeleverd, waaronder recente werkzaamheden aan de Beckingstraat in Varsseveld en de Hermelijnhof in Silvolde. In juni volgt een nieuw project aan de Oranjehof in Terborg, waarbij zowel het dak als de wanden van een berging met stro geïsoleerd zullen worden.

Deze biobased isolatiemethode heeft zich tijdens de eerste projecten bewezen als zowel innovatief als een educatief, geslaagd experiment. Uitvoerders Wonion, Takkenkamp Groep en Lenferink vastgoedonderhoud hebben waardevolle inzichten verkregen over de optimale inblaassnelheid, de dichtheid van het stro, en de afwerking van folieaansluitingen op de constructie. “Het is een leerproces; elke instelling heeft effect op de kwaliteit van de isolatie”, licht Sebastian, productmanager bij Takkenkamp Groep, toe.

Comfort en structurele aanpassingen

De gebruikte stro is gehakseld tot 20 mm en ontstoft, wat resulteert in een compact en efficiënt isolatiemateriaal. De dikte van het stropakket varieert per woning tussen de 25 en 27 cm, afhankelijk van de gewenste warmteweerstand, die voor optimaal comfort en energie-efficiëntie zorgt. Een belangrijk voordeel van stro als isolatiemateriaal is de hogere massa, wat leidt tot betere warmteaccumulatie en een koelere woning in de zomermaanden.

De projecten vereisen ook structurele aanpassingen, zoals het plaatsen van hogere hulpgordingen en, in sommige gevallen, het versterken van de balklaag in samenwerking met Wiggers Ingenieursbureau B.V. De afwerking omvat het gebruik van dampremmende folie en speciale kits voor luchtdichting, wat essentieel is om vochtproblemen te voorkomen.

Investeringen niet meer dan anders

Kostentechnisch is isoleren met stro vergelijkbaar met traditionele methoden zoals glaswol of Isovlas PL bij een Rc van 3,5, maar dit kan oplopen bij hogere Rc-waarden. (Red: Rc-waarden geven de warmteweerstand aan) “De prijs wordt voornamelijk bepaald door de arbeid, en we onderzoeken manieren om de inblaastijd en dus de kosten te reduceren”, voegt Harm te Winkel, uitvoerder bij Lenferink vastgoedonderhoud, toe.

Dit project illustreert niet alleen de potentie van biobased bouwmaterialen maar benadrukt ook de noodzaak van continue innovatie en aanpassing in bouwtechnieken, aldus de betrokkenen. De samenwerkende partners kijken uit naar de toekomstige ontwikkelingen en zijn benieuwd naar de woonervaringen in de aangepaste woningen. Met elke stap vooruit draagt Samen Biobased Bouwen bij aan een duurzamere bouwindustrie.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-07 21:18:21


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.