In de kroeg ontdooit de oranjegekte van weleer: in de winkels en straten blijft beleving uit

– Gaat de oranjekoorts dan toch nog stijgen tot een complete oranjegekte of overwinnen de schroom en de aanstaande feestdagen het virus. Nederland lijkt nog weinig te voelen voor een oranje feest in de buurt bij elke wedstrijd die Oranje speelt. Zo heeft kroegbaas Ronald Kruip zijn café De Kruup in Lichtenvoorde vol oranje versieringen gehangen en zit de stemming er goed tijdens de wedstrijd. Een honderd meter verder heeft de klant weinig oog voor de oranje spullen bij Blokker. De oranje leeuwtjes als kerstballen hoopt Blokker-eigenaar David van Schaik nog wel te verkopen.

Ronald Kruip is de enige in de straten van Lichtenvoorde die zijn pand aan de buitenkant in het oranje heeft uitgedost. Bondscoach Van Gaal prijkt als oliesjeik boven de ingang van het café. De andere cafés in het dorp hebben aan de buitenkant geen oranje versieringen. Binnen hangen de tv-schermen waarop bezoekers de wedstrijd van het Nederlands elftal volgen. “De oranjegekte ontdooit allemaal langzamer dan anders. Het is de tijd van het jaar. Normaal, in de zomer gaan mensen makkelijker bij elkaar zitten in de buurt, kleuren de straten vol oranje. Nu staat daar een rem op door het omstreden WK voetbal dat Qatar organiseert. Het WK wordt minder beleefd ”, merkt Kruip in zijn omgeving. Zijn kroeg zit tijdens de wedstrijd Nederland- Equador echter helemaal vol. Kruip deed afgelopen maandag zijn kroeg er extra voor open. Ook toen zat De Kruup helemaal vol. “Het hoort bij ons café”, zegt zijn zoon Coen. “Maandag was het volle bak en oranje. Dat zal vandaag ook weer zo zijn.” De tijd dat Nederland vandaag (vrijdag) speelt is gunstig. Mensen hebben het laatste uur of de vrijdagmiddag vrij genomen, vertelt Ronald Kruip.

Bij Blokker merkt David van Schaik nog heel weinig van de oranjebeleving zoals die tijdens EK’s en WK’s in zomerperiodes er wel was. De winkel heeft één meter aan schappen die gevuld zijn met oranje spullen. Waar klanten normaal gesproken reikhalzend uitkijken naar het WK en de oranje hebbedingen over de toonbank vliegen, wordt voor dit WK voetbal in Qatar bijna niets uit verkocht. Wat Van Schaik wel verkoopt zijn de oranje-gouden kerstballen en pieken in de vorm van leeuwtjes met een voetbal. Het WK-voetbal in Qatar is te veel besmeurd geraakt, aldus Van Schaik. “Maar moet je daarom niet gaan kijken? Het is de sport en het Nederlands elftal dat meedoet aan een WK, dat is wat voetbalfans willen zien. De KNVB en de politiek in Nederland hebben er acht jaar over gedaan om beter te besluiten. De Fifa en ook de KNVB en de televisiezenders hebben blijkbaar geen problemen mee dat mensenrechten geschonden worden door het grote geld en dat Qatar zijn imago afkoopt”, geeft Van Schaik zijn mening over de oranjebeleving. Voor de winkelverkopen van de oranje spullen is eind november- begin december niet de meest ideale periode om aan de WK-gekte mee te doen. Mensen hebben hun vizier meer op de periode van Sinterklaas en Kerst staan, verklaart hij het gevoel van zijn klanten.

Kruip verwacht dat wanneer Nederland verder komt, de oranjebeleving zal groeien. Van Schaïk denkt dat de schroom zal blijven, maar dat mensen wel de wedstrijden van Oranje zullen volgen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-25 16:55:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.