In Beltrum barst de verkiezingscampagne van BBB los: omgekeerde vlaggen worden BBB-spandoeken

– In een weiland vlak voor Beltrum trapte de Boer Burger Beweging (BBB) zaterdag 11 februari de Statenverkiezingen af met het plaatsen van het eerste verkiezingsbord. Dit gebeurde omdat in Beltrum in de gemeente Berkelland de BBB bij de Tweede Kamer verkiezingen het hoogste percentage stemmen haalde om in de Tweede Kamer te komen. De kandidaatleden voor de provinciale verkiezingen willen zelfs meer dan dat gaan bereiken voor de Provinciale Staten. Het streven is een meerderheid in een coalitie in de Staten bereiken. “Het is tijd voor een frisse wind in het land en dat gaan ze tot in Den Haag merken.” Met een plan de campagne gaat de achterban aan boeren de omgekeerde vlaggen overal vervangen door doeken van de BBB.

Het lijkt zaterdag allemaal in zes B’s te kloppen. De Boer Burger Beweging is in Beltrum in de gemeente Berkelland. En dan is er in Beltrum ook nog een Bakker die BBB-gebak en BBB-koekjes bakt. Caroline van der Plas is gekomen om in een weiland vlak voor de bebouwde kom van Beltrum, het eerste verkiezingsbord te plaatsen. De sfeer is omlijst door een grote groep boeren die via een oproep in de appgroep op tractors zijn gekomen om de aftrap bij te wonen. Een van de campagnemakers is Rutger van Lier uit Halle. “De boeren en burger-protestpartijen zien de provinciale verkiezingen als belangrijker dan ooit. We kunnen voor een ommezwaai zorgen in Nederland. Wanneer je in de Provinciale Staten de meerderheid hebt, dan mag je in de Eerste Kamer en dan wordt het voor de regering in Den Haag wel lastig.”

Van Lier is een activist die vanuit Farmers Defence Force de Boeren Samenwerking Achterhoek (BSA) vorm gaf. “Een groot gedeelte van BSA zal de BBB ondersteunen en daarvoor uit te komen. BSA brengt echter geen stem uit op wie je moet kiezen. We zeggen: stem op elke partij met een gezond boerenverstand. We zijn voor praktisch ingestelde mensen. De Achterhoek is daar een goed voorbeeld van.”

Vlaggen, doeken en banners

De BBB is een van de favorieten en rekent op tien zetels in de Gelderse Staten. Rik Loeters uit Didam is lijsttrekker en bij de eerste tien kandidaten zitten twee Achterhoekers: Marcel Roerdink op de vierde positie en Dave te Woerd uit Beltrum staat op nummer acht. Uit elke gemeente in de Achterhoek staat een kandidaat op de verkiezingslijst van de BBB.

Boeren in het hele land hebben zich gemeld om vrijwillig te helpen in de campagne om Carolines BBB aan zoveel mogelijk zetels te helpen in de Provinciale Staten. “In Halle zijn we met tien boeren die zich hebben opgegeven om de omgekeerde vlaggen te vervangen door BBB-doeken en de weilanden langs de N-wegen plaatsen we banners. Uit meerdere plaatsen zijn boeren bereid om te helpen banners te plaatsen. Dat is wat er gaat gebeuren en zo gaat het eruit zien.”

Grootste demonstratie ooit

Op zaterdag 11 maart gaan de boeren de grootste demonstratie ooit organiseren in Den Haag. “We doen dat samen met burgerprotestpartijen. Wat we allemaal gemeen hebben is dat we een frisse politieke wind gaat waaien in Den Haag, zonder affaires als de toeslagen, de inflatie en lonen, de gascrisis, Groningen en zonder wanbeleid richting boeren en de voedselproductie. Op 11 maart maken we een statement: stem op partijen met een gezond verstand!”

De laatste keer dat boeren in actie kwamen was in juni in Stroe (Gld). Daarna kwam het rapport Remkes en waren er voorlopig geen demonstraties. De provinciale verkiezingen zijn op woensdag 15 maart.

Lees ook: Caroline’s BBB trapt verkiezingen af in Gelderland.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-11 20:53:49


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.