LICHTENVOORDE – De maat is vol en eigenlijk is dat al veel langer zo in Oost Gelre. Nadat de politiek haar zorgen uitsprak, er gericht beleid kwam onder noemer ‘Drugs d’r uut’ was het vele openlijk drugsgebruik tijdens het Grolse carnaval in Groenlo de druppel die de emmer deed overlopen om te laten zien dat er meer ogen op letten. “Er is alle reden om dit niet normaal te vinden al zijn groepen jongeren het steeds meer normaler gaan vinden”, stelt burgemeester Annette Bronsvoort.
Daarom werd in het gemeentehuis in Lichtenvoorde een bord onthuld dat horecazaken voortaan bij hun entree ophangen. Het grote opvallende plakkaat vertaalt de grenzen in huisregels, waaronder NIX18, geen slag-, wapens en geen ongewenste intimiteiten. Extra nadruk is op ‘geen drugs’ gelegd. “Drugsgebruik en de handel kun je niet alleen oplossen. Ook niet met alleen de politie, boa’s en de gemeente. “De horeca is ook nodig om mee samen te werken. Ook zij vinden er wat van en willen het gezellig houden”, zegt Bronsvoort.
“Het bord is een symbool, maar er zit ook een waarde achter”, legt Bronsvoort bij de onthulling uit. “Bezoekers zien wat hier de regels zijn en ook dat het qua drugsgebruik een veilige sfeer op nahouden. Tegelijkertijd gaan we horecaondernemers cursussen aanbieden zodat ze leren om signalen te herkennen. Want hoe herken je dat iemand drugs gebruikt heeft of verhandelt in je zaak?”
Tonnie Peters van de horeca in Oost Gelre: “Nix 18, geen wapens en drugs zijn onze verantwoordelijkheid om de horeca drugsvrij te houden. Drugsgebruik moeten we niet wegkijken. We willen dat onze gasten genieten van de gezelligheid. Ook staan we voor ons horecapersoneel. Zij dienen goed geïnformeerd te zijn om erop te letten en goed mee om te gaan.”
Op het onthulde bord staat: ‘je bent van harte welkom, maar er zijn grenzen’ “en met dit bord zijn we weer een stap verder”, aldus de burgemeester. Maar hoe groot het drugsprobleem in Oost Gelre is, heeft de gemeente nog geen cijfers van, maar het vermoeden is dat het probleem groot, antwoordde Bronsvoort. “Er loopt een onderzoek naar ons rioolwater waar we kijken naar drugsresten.” Bronsvoort kondigt ook repressieve acties aan zoals die van tijdens het carnaval in Groenlo. Daar werd voor een moment inzichtelijk hoe groot het probleem is. Politie in burger, verkleed als carnavalisten, hield negen feestvierders aan die openlijk drugs gebruikten alsof het heel normaal is.
Als we met meer agenten waren geweest hadden we wel 30 carnavalisten die gebruikten kunnen aanhouden
“Is negen dan veel in een bomvol Groenlo”, vraagt een van de horeca ondernemers bij de onthulling. Die vraag wordt door de aanwezige politie met een harde ‘ja’ beantwoord. “We zijn geschrokken in wat we zagen. Feestvierders gebruikten open en bloot hun drugs. En wat we zagen is zelfs meer dan wat je tegenkomt in de grote steden. We waren met een klein clubje en slechts een paar uur. Als er meer collega’s waren geweest hadden we in diezelfde tijd wel dertig kunnen aanhouden.”
Politieagenten leggen uit: “Om iemand te bekeuren, moet je rekenen dat we gemiddeld een half uur mee bezig zijn. Een undercover-collega betrapt iemand, seint een agent in en vervolgens wordt die persoon naar een rustige plek meegenomen en handelen we de aanhouding daar af. De officier van justitie bepaalt wat er gaat gebeuren. En als het procesverbaal op de mat ligt liegt die er niet om; meer dan 400 euro en leg dat thuis maar eens uit.”
De aanwezige horeca merken dat het drugsgebruik zienderogen toeneemt. “Een ongewone rij bij de toiletten, en we vinden resten van poeder van een snuif of zakjes bij de toiletten. “Je kan het zien wanneer ze wat gebruikt hebben en spreekt ze aan. En dan zie je ze niet meer terug, althans voorlopig niet meer”, aldus Erik Niënhuis van De Zaak uit Lichtenvoorde.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-22 11:13:04
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.