“Hoe vaker je ‘de Matthäus’ hoort, hoe mooier de Passie is”

ZIEUWENT – Dwars tegen de maatschappelijke trend in van kerken die bij religieuze vieringen massaal leeglopen, bereidt Zieuwent zich opnieuw voor op honderden bezoekers voor de uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de statige Werenfriduskerk. De Matthäus Passion is Nederland ongekend populair blijft de nummer 1 klassieke hit die je net als een goede pophit vaker wilt afspelen. Ook als je alsnog drie uur in een kerk zit te luisteren naar een driehonderd jaar oud muziekstuk.

De Zieuwentse Werenfridus leent zich er prima voor het paasweekend te beginnen. De akoestiek, de kerksfeer die met een dynamische belichting in de spotlight wordt gezet en de muziek van een barrokorkest, de Ulftse Nachtegalen en een zestal internationale solisten, vervoeren elke keer weer wanneer je je door de treurnis in van deze klassieker laat vervoeren. “Het is zwaar”, zeggen mensen die jaar op jaar naar de uitvoering van dit meesterwerk van Bach gaan. Zij laten ook weten: “hoe vaker je ‘de Matthäus’ hoort, hoe mooier de Passie is.” De uitvoering ervan staat onder leiding van irigent Emile Engel uit Lichtenvoorde. En ook hij beaamt: “hoe vaker je ‘de Matthäus’ opvoert, ontdek je steeds meer.” De Matthäus luistert elke keer anders.

De Mattäus Passion wordt op Goede Vrijdag opgevoerd in de Werenfriduskerk. Goede Vrijdag is voor gelovigen de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder. Het lijden en sterven van Jezus staan centraal. Bach vertaalde het Goede Vrijdag-verhaal van de evangelist Matheus naar muziek. Hij voerde de passie voor het eerst op in de Thomaskirche in Leipzig waar hij cantor was.

Voor de beleving van Bachs meesterwerk dragen lichteffecten en kijken op twee beeldschermen bij. – Foto: Eveline Zuurbier

Uitleg over de Matthäus Passion

“We gaan dit jaar weer een keer op herhaling. In het verleden hebben we diverse malen een paar weken voor de uitvoering van de Matthäus Passion uitleg gegeven over dit meesterwerk”, zegt de organisatie van Paaspop Klassiek. “Het is ons dan ook groot genoegen belangstellenden uit te nodigen voor een bijzondere ochtend, waar onze dirigent Emile Engel je meeneemt op een boeiende ontdekkingsreis door de betoverende wereld van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.” De uitleg is op zondag 17 maart om 11.00 uur bij Het Witte Paard. Engel zal meer vertellen over de diepere lagen van het muziekstuk en historische context ervan verklaren. Er is na de uitleg gelegenheid om vragen te stellen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-06 11:45:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.