Hoe Achterhoeks is de Zwarte Cross nog? Dit zeggen drie kenners

– De Zwarte Cross is door de jaren heen uitgegroeid van een lokaal festival met één podium, naar het grootste festival van Nederland met maar liefst 36 podia. Bezoekersaantallen zijn gegroeid van 1000 naar 237.500. Het festival is gebouwd om de Achterhoekse cultuur heen, maar hoe Achterhoeks is de Zwarte Cross nog? Wij vroegen het aan drie kenners, die al jaren op hun eigen manier bij de Cross betrokken zijn.

Zo staat Willem te Molder, bassist en zanger van de band Boh Foi Toch, dit jaar voor de 14e keer op de Zwarte Cross. Waar Boh Foi Toch vorig jaar nog op het Hoofdpodium stond, treden ze deze editie op in de Megatent. Op het Hoofdpodium wordt de Achterhoek alleen vertegenwoordigd door Snelle. Maar als rasechte Achterhoeker ervaart hij de Zwarte Cross nog altijd als een echt Achterhoeks festijn: “Zeker qua gemoedelijkheid. Het is het sympathiekste festival van Nederland.”

Pretentieloze humor

Volgens de bassist bepaalt ook het gebruik van humor de DNA van de Cross. “Op het festival ervaar je typisch Achterhoekse humor. Die is rete-droog en nuchter. Pretentieloze humor. En die humor gaat nooit verloren, hoe groot het festival ook wordt.”

Frans Miggelbrink, vaste presentator van de Theatertent, sluit zich hierbij aan. “Ik heb niet het gevoel dat de Zwarte Cross verandert. Het DNA zit diep in de haarvaten van het festival, het is zo Achterhoeks als maar kan.” Hij benoemt ook de gemoedelijke sfeer: “We kennen elkaar allemaal, ook al ken je elkaar niet.”

Meer bezoekers en invloed vanuit het westen

Vaste bezoeker Henri Walterbos (61) komt al jaren op de Cross en heeft door de jaren heen de diversiteit aan bezoekers zien toenemen. “Er zijn nu veel meer mensen uit het westen die een kijkje komen nemen. Maar die hebben altijd goede zin, zijn goed geluimd en vinden alles fantastisch. Dat maakt mij dan juist ook weer trots. ‘Kijk maar goed wat wij hier hebben opgebouwd’, denk ik dan.”

Zodra de Engelsen aan dit concept gaan rommelen, betekent dat de doodsteek voor de Zwarte Cross

Dat in 2021 het Engelse bedrijf Superstruct Entertainment mede-eigenaar is geworden, baart hem wel een beetje zorgen. “Ik ben benieuwd of dat verandering gaat brengen.” Maar zowel Miggelbrink als te Molder zien dit niet als een bedreiging: “Zodra de Engelsen aan dit concept gaan rommelen, betekent dat de doodsteek voor de Zwarte Cross. Ze gaan dat nooit doen.”

Onfeilbare succesformule

Al met al is de Zwarte Cross een festival waarin onderdelen als motorcross, theater, popmuziek, Achterhoekse bands en kermisattracties in een snelkookpan bij elkaar gegooid worden, met een onfeilbare succesformule als resultaat. Het festival van en voor de Achterhoeker, en daar kan geen westerse invloed aan toornen.

Vaste bezoeker Henri heeft er in ieder geval weer zin in dit jaar: “De Zwarte Cross is mijn feestje. Mijn favoriete weide is The Bayou. Hier vind je voornamelijk rock en blues muziek. Ik verheug mij op het optreden van Blackbird, een fantastische band. Daarnaast vind je mij altijd bij de Theaterweide en bij de Undercovertent. Tsja, ik kom weer tijd tekort, dat weet ik nu al!”

Geschreven door Sterre Schout, Omroep Gelderland op 2023-07-22 09:02:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.