Hier viel in mei drie keer zoveel regen als normaal

OTTERLO – De Veluwe is deze maand kletsnat. Op sommige plekken is tot wel drie keer zoveel neerslag gevallen als gebruikelijk. Waar normaal tussen de 60 en 70 millimeter regen valt, zijn er nu delen waar tussen de 150 en 170 millimeter is gevallen. Maar in mei is het in die regio sowieso natter dan in andere gebieden in onze provincie. Hoe zit dat?

“De Veluwe ligt wat hoger. Dan heb je een orografisch effect”, vertelt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza. Dit fenomeen treedt op wanneer luchtstromen tegen een hoger gelegen gebied, zoals de Veluwe, aan botsen. “Dat kan neerslag versnellen.”

Warme zandgrond

Een ander belangrijk aspect is de warme zandgrond van de Veluwe. Deze warmt sneller op dan andere soorten grond, wat leidt tot een opwaartse luchtstroom. De weerman legt uit: “Door de warme zandgrond heb je een stijgende luchtbeweging. Dat zorgt voor meer neerslag, want er komen meer buienwolken.”

In mei is de Veluwe dus natter dan de rest van Gelderland door het orografische effect en de warme zandgrond. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat er meer regen valt en dat stapelwolken zich sneller vormen.

Zomer ook nat?

Komende zaterdag begint de meteorologische zomer. Verloopt die net zo nat? Het KNMI kan daar nog geen duidelijk antwoord op geven. “De langetermijnmodellen geven deze keer geen verhoogde kansen op een natte of juist droge zomer. Gewoon gemiddeld dus”, zegt klimaatonderzoeker Carine Homan tegen de NOS.

Volgens de nauwkeurige kortetermijnverwachting van het KNMI maakt juni in elk geval wel een drogere start, met aanvankelijk “een vrij grote kans op een droog weertype met geregeld zon”.

Geschreven door Mark Oogjes op 2024-05-29T15:31:06+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.