Het succes van de haltetaxi in Meddo is aansluiting houden op OV

– Waar steeds meer voorzieningen in de regio verdwijnen, vergroot haltetaxiRRReis de bereikbaarheid van het platteland in de provincie Gelderland. Met ruim 3500 ritten per maand is deze persoonlijke en flexibele ov-variant een succes te noemen. De haltetaxi rijdt op die momenten dat een (buurt)buslijn niet of niet ieder uur rijdt. Ook zijn er speciale haltetaxi-haltes geplaatst in dorpen en randgebieden waar er überhaupt geen (buurt)bussen meer rijden. Hierdoor hebben de inwoners rondom deze haltetaxi-haltes (weer) aansluiting op het openbaar vervoer.

Zeker in dorpen zoals Meddo, Groessen en Slijk-Ewijk is de komst van de haltetaxi-halte met veel enthousiasme ontvangen. “In deze plaatsen was het openbaar vervoer helemaal verdwenen en nu kunnen inwoners, door de haltetaxi te reserveren, weer vanuit hun woonplaats reizen naar bushaltes of treinstations in naastgelegen dorpen of steden” aldus Paul Pietersen, directeur Qarin, de uitvoerende partij van haltetaxiRRReis. Op dit moment zijn er in de provincie Gelderland 86 haltetaxi-haltes en dit aantal groeit nog steeds.

Reizigers tevreden over haltetaxi

Uit het onderzoek naar de tevredenheid van de reizigers van de haltetaxi geeft men aan zeer tevreden te zijn. Het gemiddelde rapportcijfer is een 8.3. Reizigers zijn vooral tevreden over het bestelgemak en de stiptheid van de uitvoering. Verder geven zij aan nu weer een extra mogelijkheid hebben om te kunnen reizen, gemakkelijke aansluiting te hebben op het reguliere OV en noemt men de haltetaxi een goed aanvullend alternatief voor het OV.

Veranderende mobiliteit

Er is een groot verschil tussen de behoefte van individuele reizigers en het steeds verder verschralende aanbod van openbaar vervoer. Buslijnen in het landelijk gebied binnen of tussen dorpen verdwijnen, maar de reizigersbehoefte blijft bestaan. Door het wegvallen van haltes en slingerroutes kunnen veelgebruikte buslijnen sneller en frequenter van A naar B rijden. De oplossing is het creëren van slimme manieren om alle reizigers aan te laten sluiten op dit zogeheten Bus Rapid Transit systeem. Daardoor ontstaan betrouwbare reistijden gecombineerd met hoge vervoerscapaciteit, dat ook het nodige comfort biedt.

“Door een fijnmazig systeem van flexibele en kleinschalige ov-oplossingen (zoals een haltetaxi) te combineren met het versnellen van openbaarvervoerlijnen, ontstaat een nieuw passend mobiliteitssysteem” aldus Pietersen als we hem vragen naar een oplossing voor de dreigende vervoersarmoede. “Er rijden minder lege bussen en er komen meer (persoonlijke) opstapplaatsen en alternatieve aanvoerroutes voor het openbaar vervoer. Zo kunnen we op een duurzame manier het openbaar vervoer ook nog eens betaalbaar houden voor zowel de consument als de overheid”.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-09-22 11:31:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.