Het lukt Lichtenvoorde de landmark eind juni toch compleet te maken

LICHTENVOORDE – Het onderzoek naar de vernielingen in de bewuste uitgaansnacht van 8 op 9 juni loopt nog en intussen wordt gewerkt aan verlichting op de letters van de landmark ‘Lichtenvoorde’ aan de Zieuwentseweg om vandalen af te schrikken. Ook het herstellen van de twee letters E en N is snel opgepakt voor de kunstenaars en de sponsoren. “Het gaat allemaal op tijd voor de officiële onthulling gereedkomen”, aldus Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre.

Letter C maakt landmark LICHTENVOORDE compleet

Vrijdag 28 juni om 14.30 uur wordt de laatste van De 13 Letters onthuld. En daarmee is het landmark LICHTENVOORDE een feit. Het gaat om de letter C van het Corso Lichtenvoorde. Mede-initiatiefnemer en oud-voorzitter van de stichting Bloemencorso Lichtenvoorde is trots op het resultaat: “Dat het mooi zou worden, dat hadden we wel verwacht. Maar dat wat er nu staat overtreft onze verwachtingen. Wat hebben de kunstenaars een prachtig resultaat opgeleverd. De diversiteit in letters benadrukt de kracht van Lichtenvoorde nog eens extra.”

Lette is blij dat het de betrokken kunstenaars gelukt is de letters op tijd te herstellen. De vernielde letter ‘E’ bestaat uit plexiglazen plaatjes waarmee deelnemers van de Workcompany een kleurrijk kunstwerk hebben gemaakt. Het materiaal moest opnieuw besteld worden. En nu het af is, is er een transparante dikke plaat voor gezet van plexiglas zodat het niet meer vernield kan worden, vertelt Vincent Lette.

Het idee van de letters ontstond in 2020, toen Corsogroep Lansink-Bluiminck de letters LICHTENVOORDE in het Wentholtpark zette als onderdeel van de Dahlia KunstobjectenRoute. Dat riep veel enthousiaste reacties op en leidde uiteindelijk tot het Project De 13 letters. Maar dan wel net even anders, elke letter als een kunstobject met een eigen uitstraling. Letters die Lichtenvoorde kleur geven.

Sponsor en kunstenaar gekoppeld

De letters zijn mede mogelijk gemaakt door medewerking van plaatselijke bedrijven en organisaties. Wethouder Jos Hoenderboom: “Elke letter heeft een eigen sponsor, van bedrijven tot instellingen en organisaties. En aan elke sponsor is een kunstenaar gekoppeld. In goed overleg zijn ze samen tot een creatieve en kunstzinnige invulling van de letter gekomen. De letters symboliseren zo ook weer de saamhorigheid, het bloeiende verenigingsleven, de vele vrijwilligers en bedrijvigheid.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-26T14:33:39+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.