Dit stel spant paarden voor hun caravan

WINTERSWIJK – Even kijken of de knipperlichten werken na het koppelen van de caravan, hoeft niet voor Vlaamse Toon en Carina Maandonks. Zij hebben namelijk twee paarden aan hun huisje op wielen gekoppeld en trekken vanuit België naar het noorden van Nederland. Vannacht slapen ze in Winterswijk.

Na een overnachting in de Achterhoek zetten ze hun reis door naar het noorden van ons vasteland. De Waddeneilanden zijn namelijk een bestemming te ver. “We kunnen niet met de paarden de boot op”, zegt Carina.

Een kinderdroom

Het begon met een kinderdroom van Toon. Om met een paard en caravan de hort op de gaan. Al dertig jaar lang deed het stel het elke zomer. Een week of drie op pad met de caravan en de paarden. Nu ze met pensioen zijn, kunnen ze grotere reizen maken.

“In 2017 zijn we al een beetje Nederland doorgetrokken”, vervolgt Carina. Een jaar later maakten ze een kortere reis; de paarden waren te oud om weer flink wat kilometers te maken met de sleurhut achter ze. “In 2019 zijn we niet gegaan en in 2020 hebben we jonge paarden gekocht en zijn de oudere paarden met pensioen gegaan.” Nu de jonge paarden ruim vier jaar zijn, kan het stel weer een grote reis maken.

'We zijn nooit alleen'

Het overnachten is wel lastiger. Niet elke camping wil paarden op het erf hebben. Daarom staan ze maar om de tien dagen op een camping. Als een camping hen toelaat, maken ze daar ook goed gebruik van. “Dan kan ik alle kleren gelijk even wassen.”

Waar de campings de Belgen niet graag toelaten, doen boeren dit wel. “We zijn bij hen altijd welkom.” En die positieve reacties krijgen ze meer. “We zijn nooit alleen als we stil staan.”

Geschreven door Mark Oogjes op 2024-06-26T21:30:00+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.