Het Lichtenvoordse corso in de startblokken voor een grandioze optocht

– Nadat het corso in twee jaar achtereen een dahliakunstroute organiseerde, richt Bloemencorso Lichtenvoorde het vizier weer op een grote optocht door de straten. Bij de maquettepresentatie tijdens de Zomermarkt in Den Diek, bleek bij de bekendmaking van de optochtvolgorde van de corsowagens dat er rond de optocht meer vermaak en sfeer zal zijn in de straten.

“We willen meer sfeer, meer feest, er meer een kleurrijk feest van maken met dweilorkesten door de straten. Aan de horeca is gevraagd een Lichtenvoorde-sfeer aan de bezoekers mee te geven. Met elkaar willen we een echt dagje Lichtenvoorde creëren. Wat we willen is gezamenlijk een kleurrijk Lichtenvoorde uitstralen”, leggen corsovoorzitter Herman te Haar en zijn opvolger (voor volgend jaar) Thijs Kroezen uit.

Een dagje Lichtenvoorde

Dat dagje Lichtenvoorde creëren is de oogst van de twee voorbije coronajaren toen er geen optocht was, maar een uitgezette dahliakunstroute, een wandel- en fietsroute langs beeldende kunstobjecten die met dahlia’s beplakt waren. Die route was volgens Ter Haar succesvol. “Maar nu is er weer een optocht. Wagenbouwers gaan toch voor een optocht.”
Vervolgens: “Als we het gehoord hebben of er vraag naar een kunstroute is, dan is dat prima als mensen mee willen werken”, zegt Herman ter Haar met een uitgestoken hand.

Goudvis is het ontwerp van corsogroep Hooiland. – Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Onze pr-uitlatingen richten we op de Lichtenvoordse cultuur

“We willen met ons corso deel uitmaken voor een plan de campagne om al het kleurrijke dat Lichtenvoorde heeft, op de kaart zetten. Onze pr en marketing zal daar op gericht zijn. In onze pr-uitlatingen gaat het niet over wat binnen het corso speelt, maar richten we ons op de Lichtenvoordse cultuur.” Ondernemers, kunstenaars, muzikanten en de gemeente werken hieraan mee. Een uiting is de muurschildering bij de kapper in de Rentenierstraat en in de Katharijnesteeg in Lichtenvoorde

Beeldende vakken bij Marianum voor corso

De corsocultuur heeft Marianum in de lessen van de beeldende vakken omarmd. De laatste jaren doen leerlingen mee met de maquettepresentatie tijdens de Zomermarkt. Het niveau van de inzendingen spreekt de bezoekers aan. Toch zie je de ontwerpen niet terug in het corso.
Herman ter Haar: “Als je echt ontwerper bent, moet je echt heel veel kunnen zoals afspraken maken met de bouwers over hoe en wat je uitgevoerd wil zien.” Thijs Kroezen: “Het corso bereidt jonge ontwerptalenten voor op goede afspraken te maken. We hebben de Werkgroep Ontwerpers die ze daarbij begeleidt.”

De ingezonden ontwerpen van leerlingen van het Marianum stonden ik het lokaal van KVT tentoongesteld. – Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Optocht met meer sfeer en feest

Bloemencorso Lichtenvoorde heeft de komende optochtvolgorde vernieuwd. “Meer sfeer, meer feest gaan de bezoekers ook merken.” De Malletband PerGo ( van het schuttersgilde uit Lichtenvoorde met majorettes en vendeliers) gaan ruim voordat het corso rondtrekt spelen bij de tribunes en op drukke punten. Daarna volgt om 13.30 uur de promotiekaravaan met muziekvereniging Lumio voorop. Het corso opent met Showband Noordenveld met -toepasselijk bij ‘kleurrijk’ de Color guards, gevolgd door de CorsoKids. Tussen de groepen corsowagens spelen showbands en muziekkorpsen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-04 19:31:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.