Herman zuigt bierdopjes op

– Bierdopjes en tentharingen, het zijn voorwerpen die na een festival overal opduiken in de weiden waar het feestje is gehouden. Herman Eskes uit Hengelo heeft er nu dé oplossing voor: een magneetmachine.

Het is eigenlijk een grasmaaier. Maar Eskes bouwde de machine om tot een metaalzoeker. Het apparaat draagt de naam Zwaan Kleef Aan. Herman reed er bijvoorbeeld mee over het festivalterrein na het Best Kept Secret in Hilvarenbeek, waar de NOS hem sprak. “Nog een tentharing, een hele grote dikke. En wat is dit? Een tweecentmunt. Schroeven, plaatjes en nog een munt”, somt hij op, terwijl hij de magneet van zijn machine schoonmaakt van alles wat hij van het terrein heeft geplukt.

‘Het is aardig gelukt’

Vandaag is hij aan het werk op het terrein van Dauwpop in Hellendoorn. “Dat ding wordt bestuurd en rijdt over het terrein en de camping. Nadat alle tenten en rijplaten verwijderd zijn, dan gaan wij er nog een keer met de magneetmachine overheen om het laatste ijzer op te vegen”, vertelt Eskes bij Radio Gelderland. “We zijn er jaren mee bezig geweest om de juiste magneten te vinden en ik kan nu wel zeggen dat het aardig is gelukt.”

Bekijk hier hoe de machine werkt:

Geschreven door Erin Veenink, Omroep Gelderland op 2023-06-21 12:51:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.