Helmplicht voor snorfietsers op 1 januari 2023: jongeren bouwen snorfiets om naar brommer

– Het dragen van een helm is vanaf 1 januari 2023 verplicht voor snorfietsers en hun bijrijders. Wie de helm niet draagt riskeert een boete van honderd euro. Artsen en ook de Tweede Kamer hebben hier een jaar geleden om gevraagd. Jaarlijks vallen dodelijke slachtoffers en (ernstige) gewonden met blijvend letsel dat levens drastisch verandert.

Het liefst had de verantwoordelijk minister Mark Harbers van Infrastructuur de helmplicht al op 1 juli van dit jaar al ingevoerd willen hebben. De datum werd door een Kamerbesluit uitgesteld naar 1 januari 2023. De reden was om de branche en de gebruikers meer tijd te gunnen om zich op de maatregel voor te bereiden.

Nadelig voor mooi weer rijders

Vanaf het moment dat het nieuws voor een helmplicht naar buiten kwam, kwam de snorfiets een stuk minder in trek, merkte Fons Sprenkelder van de fietsenzaak in Lichtenvoorde. Op snorfietsen die zowel 25 kilometer als 45 kilometer gaan, geldt over enkele dagen dus dezelfde regel: voor allebei geldt nu een helmplicht. “Dat pakte nadelig uit”, zegt Fons Sprenkelder. Mensen zien de plicht als slecht en negatief. “De rijders die kiezen voor een 25 kilometer-snorfiets, zijn mooi-weer-rijders en rijden het liefst zonder helm. Zij kiezen bewust voor een langzame snorfiets zonder helm boven de snelle variant die 45 kilometer per uur rijdt waarvoor een helmplicht geldt”

Per jaar vallen tussen de 30 en 40 verkeersslachtoffers onder snor- en bromfietsers, schrijft Veilig Verkeer Nederland. Snorfietsen zijn te herkennen aan een blauw kentekenplaatje. Ze mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden, ook op het fietspad.

Snorfiets ombouwen

Mensen voelen dat als een beperking van de vrijheid. Toch, merkte Fons Sprenkelder dat mensen ook zonder de helmplicht bij hem komen om uit veiligheidsredenen een helm aan te schaffen. Bewustwording van dat een helm dragen veiliger is en je kan behoeden tegen ernstig letsel bij een ongeluk zit vooral bij de ouderen. “Jongeren doen dit niet”, zegt de fietsverkoper uit Lichtenvoorde.
“Inmiddels kopen ook zij een helm en kiezen om de snorfiets met een andere ketting erop te laten ombouwen naar een bromfiets of scooter waarmee ze 45 kilometer per uur kunnen rijden”, ervaart Sprenkelder. De reden is: ‘als ik dan toch een helm moet dragen, kies ik voor een bromfiets en op de grote weg kan rijden; niet voor op een fietspad’.

Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Door de helmplicht is vanaf 1 januari nog het enige verschil tussen een snorfiets en een brommer: met een snorfiets houd je je aan de verkeersregels die voor een fietser gelden, terwijl je je met een brommer mengt met het autoverkeer.

En hoe zit het met de e-bike en de helmplicht? Fons Sprenkelder verwacht dat een helmplicht voor e-bikes niet lang meer op zich laat wachten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-29 14:44:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.