Bijzondere expositie: 1 Eik en 14 Kunstenaars

– Veertien kunstenaars presenteren het resultaat van een avontuur die zij aangingen met het verdelen van een afgezaagde zomereik. Uit de eik van 20 meter lang en een omtrek van 3,60 meter kregen ze van de gemeente Berkelland maakten zij een diversiteit aan kunstwerken die na de opening op woensdag 4 januari in het Berkellandse gemeentehuis in Borculo tentoongesteld worden. De zomereik stond tot 21 februari van dit jaar aan ‘t Rijkenbarg in Ruurlo. De boom was ziek en moest worden geveld.

De opening van deze bijzondere expositie rond een in stukken verdeelde zomereik verricht wethouder Betsy Wormgoor. Aanvankelijk waren het vijftien kunstenaars, maar gedurende het proces moest een kunstenaar vanwege ziekte afhaken.

“Op 17 februari 2022 is de geboorte van veertien kunstwerken ingeleid met de kettingzaak”, begint Jan te Kulve. Hij is één van de kunstenaars die deelneemt aan het project. Het initiatief ligt bij Dolf Bierhuizen. Hij liep langer rond om iet met een boom te creëren en daarvoor een collectief te vormen. Bierhuizen had voor zijn idee bij de gemeente Berkelland om een boom gevraagd zodra zij er één gingen kappen.

Ten Kulve ij laat alvast een beschouwing los over het daarna gevolgde proces. “Veertien kunstenaars met allemaal een eigen idee en plan om iets te creëren uit deze boom. Veertien paar ogen die de boom inspecteren en inschatten welk deel bruikbaar is voor hun idee. Veertien keer het kunstenaars-DNA gemengd met biologische DNA van deze eik. Veertien keer vertrekken de kunstenaars huiswaarts met een stuk van de boom, vol met ideeën. Veertien keer in blijde verwachting: ‘wat gaat het worden?’ Veertien kunstenaars komen op 4 januari 2023, na een zwangerschap van ruim negen maanden, bij elkaar op ‘kraamvisite’ in het gemeentehuis van Berkelland om de geboorte van elkaars creaties te bewonderen.”

De expositie in het gemeentehuis duurt tot 31 maart 2023 en reist daarna de gemeente Berkelland rond, achtereenvolgend naar de locaties: Boerderijtje bij de Mallumse Molen in Eibergen, Natuurpark Kronenkamp in Neede en vervolgens naar Ruurlo. Daar zijn de kunstenaars nog op naar een geschikte locatie.

Gedurende de openingsuren van het gemeentehuis in Borculo is de expositie 1 Eik en 14 Kunstenaars te zien. Kijk voor meer informatie over het project op de Facebookpagina van 1 Eik & 15 Kunstenaars.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-29 13:21:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.