Heilige huisjes niet zeker van plek op nieuwe Markt in Winterswijk

– Geen grote feesttent meer op de Markt? Een andere locatie voor de warenmarkt? Geen enkele gebruiker is op voorhand zeker van een plek op de toekomstige Markt in Winterswijk, maar er wordt ook niemand uitgesloten. “We kunnen wel honderd varianten bedenken”, vertelde Wim Voogt, eigenaar van OKRA Landschapsarchitecten donderdagavond in Winterswijk.

Hij gaf een presentatie tijdens het zogenaamde politiek forum over de toekomstige invulling van de Markt, die wat hem betreft wel groener mag worden inclusief een fontein, al was dat louter een voorzetje. Niets staat vast, alle opties liggen open.

Heilige huisjes

Als het om de Markt gaat moet Winterswijk keuzes maken uit heilige huisjes. Neem de marktvereniging, die terecht stelt dat vooral de zaterdagmarkt op de Markt rondom de kerk een economische motor is voor Winterswijk, getuige de enorme toestroom van Duitsers.

Of kijk naar afgelopen weekeinde toen de met feestgangers uitpuilende Markt, met grote feesttenten aan beide zijden van de Jacobskerk, het kloppend hart van het Volksfeest was. Een feest dat in het verleden op diverse horecalocaties, verspreid in en rond het centrum, aan slijtage onderhevig was, maar door de centrering in het centrum een enorme boost heeft gekregen.

Raadslid André van Nijkerken besloot desondanks dé vraag te stellen. “Het is nu net na het Volksfeest niet het juiste moment om te vragen of de grote feesttent op de Markt moet blijven, want dan zegt iedereen ‘ja’. Maar moet de feesttent op de Markt blijven? Heeft u dat als opdracht meegekregen?”, vroeg Van Nijkerken. “Ook daar moeten we goed over nadenken, daar zit nog heel veel tussen”, zo hield Voogt zich op de vlakte.

Markt gaat op de schop

Voogt liet drie voorbeelden zien, van een groene Markt zonder plek voor de warenmarkt tot een afbeelding met wél plek voor de marktkooplui. Eén ding is zeker: de Markt gaat op de schop. “Dit moet je niet meer willen”, zegt Voogt over een foto van een leeg plein met geparkeerde auto’s. En bij een foto van een leegstaand horecapand: “Dit is het lelijkste pand van de Markt”, vertelt Voogt, en toonde een illustratie met bomen er voor. “Zo kun je dat oplossen.”

Hij hield in een bomvolle hal van het gemeentekantoor een quiz – “we doen er niets mee” – en de aanwezigen kon de renovatie van de Markt niet snel genoeg gaan en ze vonden vooral dat de Markt gezellig en groen moet worden.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-09-02 07:15:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.