Grote belangstelling op Berkelland Friends Festival

– In gemeente Berkelland telt bijna 44.000 inwoners en inmiddels bestaande uit 45 verschillende nationaliteiten. Tijdens het jaarlijkse Berkelland Friends Festival vinden zij elkaar bij het Berkelland Friends Festival. Zaterdag 7 oktober was in het gemeentehuis een gezellige smeltkroes van culturen. En de meegekomen kinderen vormen de brug naar integratie.

Het festival is er voor en gaat over statushouders, nieuwe Nederlanders en inwoners die zich Berkellander zijn gaan voelen. En de activiteiten die zij bedachten, maakt het belangstellende publiek enthousiast. Het Eritrese koffieritueel maakt mensen nieuwsgierig. De vele aangeboden hapjes waren de werkelijke gangmakers van het Berkelland Friends Festival, maar het broodje kaas met ham en de slagroomgebakjes doen het ook erg goed. Het draait vandaag om open staan voor ontmoetingen en dat is aardig gelukt.

Een inkijkje hoe je wereldvreemde talen met elkaar verbindt tot een verstaanbare taal. – Foto: Hans Ouwens

Bezoekers kregen een inkijkje bij de taallessen van de schakelklassen in Neede en Haarlo. Hoe leer je een wereldvreemde taal als het Nederlands en hoe brengt een docent dat over als je geen woord begrijpt van bijvoorbeeld de Eritrese taal , het Tigrinya? De workshop ‘Nieuwkomers aan het werk’, geeft aan hoe graag statushouders in Nederland aan de slag willen gaan aan een nieuw hoofdstuk en wel een nieuw bestaan opbouwen. Voorlopig in Nederland, want ze missen hun thuisland.

Voor kinderen waren er doe-workshops en dans en muziek uit verschillende culturen maakten het Berkelland Friends Festival tot een gezellige dag.

Door kinderen ontstaan sneller nieuwe contacten die mensen verder helpen om in Berkelland een bestaan op te bouwen. – Foto: Hans Ouwens

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-09 07:10:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.