Goed jaar voor toerisme in de Achterhoek: ‘Maar twee annuleringen gehad’

– Het is een goed seizoen geweest voor de toeristische sector. Dat concludeert het bureau Achterhoek Toerisme op basis van hun zomerpeiling 2023. Vooral de campings hadden een goede zomer.

Het seizoen begon met een prachtig voorjaar, gevolgd door een voor sommigen wat tegenvallende zomervakantie. En het seizoen eindigde met een warme nazomer die nog steeds voortduurt. Ondanks het wisselende weer blijkt de toeristensector zowel voor het dagtoerisme als de verblijfsrecreatie tevreden over het zomerseizoen.

Volgens de cijfers van het bureau Achterhoek Toerisme heeft bijna de helft van de campings meer gasten ontvangen dan vorig jaar. Hotels hebben ongeveer hetzelfde aantal gasten gehad.

Tegenvallers

Bij de bungalowparken bleven de bezoekersaantallen wat achter bij de cijfers van vorig jaar: meer dan 40 procent had minder gasten dan vorig jaar. Ook de recreatieplassen deden het slechter dan afgelopen seizoen. Oorzaak daarvoor zou het slechte zomervakantieweer zijn, aldus het bureau Achterhoek Toerisme.

Op Camping Schoneveld in Ruurlo zijn ze heel tevreden. Vrijwel de hele zomer was het volle bak en nu nog steeds. “Dit is wat je het liefste ziet”, vertelt eigenaar Hellen Huitema. “Mooi weer, volle camping, blije mensen. In de zomer was het even iets minder, maar dan maken we er toch wat van. De kinderen stampen dan lekker in de plassen. Het scheelt dat mensen al hadden geboekt. We hebben maar twee annuleringen gehad.”

En de toeristen in de Achterhoek genieten ook met volle teugen. “Ik kom uit West-Brabant, maar deze regio is zo ongelooflijk mooi. Het coulisselandschap, de afwisseling van weiden, bomen en heggen. Veel rust, mooi natte voeten halen ‘s-ochtends in de dauw. En de mensen zijn vriendelijk. Er wordt niet gescheurd over de wegen. En als we fietsen, zeggen de scholieren zelfs gedag.”

Geschreven door Marc Loeven, Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2023-09-15 14:16:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.