Genomineerden mooiste streektaalnummer bekend

– De genomineerden voor de streektaalmuziekprijs, de Gelderse Kleiroze zijn bekend. Wie het ‘haevegste streektaalnummer’ uit de Achterhoek en Liemers van seizoen 2021-2022 heeft, krijgt deze bijzondere award uitgereikt. De winnaar wordt tijdens muziekfestival Plat Gespöld, op zondagmiddag 27 november bij de DRU in Ulft.

De vakjury, bestaande uit radiomakers uit Achterhoek en Liemers, heeft de top drie van artiesten bekend gemaakt die dit jaar in aanmerking komen voor de jaarlijks door Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers uitgereikte prijs. Het zijn in willekeurige volgorde: Henry Welling met het nummer ‘Klein Zuske’, Paul Mulder met het nummer ‘Eén hond, twee hönd’ en De Boetners (ft. Marise den Bakker) met het nummer ‘Goa asteblief niet weg’.

Gelderse Kleiroze

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Streektaal maakt immers een belangrijk deel uit van het cultureel erfgoed in deze regio’s. Daarom organiseert het Erfgoedcentrum het streektaalfestival Plat Gespöld, een jaarlijkse ode aan het dialect van de Achterhoek en de Liemers. Tijdens Plat Gespöld, ditmaal in de Rabozaal van het DRU Industriepark, krijgt het publiek opnieuw de kans uit drie genomineerden de winnaar van De Gelderse Kleiroze te kiezen.

De genomineerden zullen de uitverkoren nummers spelen op het streektaalfestival. Tijdens de show krijgt het publiek gelegenheid om te stemmen op hun favoriet. De publieksstemmen en de stemmen van de vakjury worden bij elkaar opgeteld. Het lied met de meeste stemmen wordt de uiteindelijke winnaar en de artiest mag de Gelderse Kleiroze in ontvangst nemen.

Jong talent en oude bekenden

Het programma van Plat Gespöld wordt een mooie mix van ervaren artiesten en jong talent. Naast de genomineerden treden namelijk op Timo van de Sande, Eva Sophie Backhuysen, Jesse Klein Entink. Alle drie zijn nieuw waar het gaat om streektaalmuziek. Timo en Eva Sophie zingen voor deze gelegenheid in het dialect, maar laten ook horen wat ze normaliter spelen. Jesse Klein Entink brengt het misschien wel bekendste Achterhoekse nummer in een heel speciale versie.

Verder is het podium tijdens deze middag voor een flink deel ingeruimd voor Jan Ottink en zijn band, alom bekend en gelauwerd, onder meer om zijn mooie teksten. De presentatie is in handen van Laura van Kaam, oud-winnares van The Voice Kids.

Kaarten

Kaarten voor dit festival, dat een muzikale ode aan de streektaal brengt, zijn voor 10 euro te reserveren via de website van de DRU.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-18 09:39:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.