Gemeenteraad Südlohn (Dld) vergadert over de mega-windmolens aan de grens bij Winterswijk

– Op woensdag 29 november vergadert de gemeenteraad van Südlohn over twee windmolenprojecten voor het plaatsen van twee of mogelijk drie windmolens net over de grens bij buurtschap Ratum. De raad neemt een besluit over het verlenen van een voorlopige vergunning voor de bouw van de windmolens. De windmolens zijn 245 meter hoog en één daarvan wordt mogelijk op 50 meter afstand van de grens met de gemeente Winterswijk geplaatst. De vergadering begint om 18.00 uur en is in het gemeentehuis aan de Winterswyker Str. 1.

Deze zomer werd de gemeente Winterswijk compleet verrast door de plannen vlak over de grens in Rhede en Südlohn. Sindsdien bestaat er grote onrust bij inwoners. Daar komen de nieuwe generatie windmolens van 245 hoog, mogelijk zeven in totaal. En die zijn vanaf grote afstand te zien.

Winterwijk heeft zelf besloten geen windmolens te plaatsen. Ze wil het kleinschalige landschap sparen en grote bouwwerken niet toestaan. De gemeente ligt in het Nationaal Landschap en kent Natura 2000 gebieden, onder meer Het Woold waar de giga-molens volgens de Duitse plannen komen te staan. Rond Ratum en Woold leeft onder meer de oehoe en loopt over het gebied de vliegroute van de kraanvogel. In het Korenburgerveen leeft een kraanvogelpaar.

Toen eind augustus de plannen bij de gemeente Winterswijk bekend werden, is direct een werkgroep in het leven geroepen die de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Deze werkgroep is op ambtelijk en bestuurlijk in gesprek met de Duitse autoriteiten. In Winterswijk hoopt vrijwel iedereen dat de bezwaren worden gehoord. Hoewel iets daartegen inbrengen is voor Nederlandse inwoners lastig. Duitsland heeft naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen de regels voor windmolens versoepeld. Hierdoor komen de ontwikkelplannen voor windmolens in een versnelling en de kans is groot dat deze langs de grenzen van buurlanden komen te staan.

De aanvrager van de windmolens bij Ratum is Windenergie Wellingbach GbR, gevestigd in Südlohn.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-16 12:49:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.