Gemeente Winterswijk maakt stemmen met stemmal, een soundbox en rustige ruimte een stuk toegankelijker

– Stemmen is voor mensen met een mobiliteitsbeperking lastig. Op 1 januari 2019 is in de Kieswet vastgelegd dat stembureaus voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Om ook mensen met een visuele of kampen met beperkingen door overprikkeldheid stemmen naast toegankelijker ook aanlokkelijker zet gemeente Winterswijk allerlei extra hulpmiddelen in. Van een stemmal voor slechtzienden en welkomstteams tot aan soundboxes en een gratis taxiservice van ZOOV naar het gemeentekantoor.

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschap. Winterswijk zet zich op allerlei mogelijke manieren in om de verkiezingen voor een ieder toegankelijk te maken. “Dit doen we door de inzet van verschillende middels en bijvoorbeeld een prokkelduo’s en de inzet van extra mensen die mensen begeleiden op de stemlocaties”, aldus Joyce Meyerink en Kristel Wolterink.

Prokkelduo’s bestaan uit een persoon zonder en met een (lichte) verstandelijke beperking. “Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij.”

Op alle stemlocaties heeft de gemeente Winterswijk verlaagde stemhokjes ingericht die extra breed zijn, zodat mensen in een rolstoel er gemakkelijk in kunnen rijden. Voor mensen die slechtziend of blind zijn is er een stemmal aanwezig, een loep met een licht erin en liggen geleide lijnen op de vloeren naar de stemhokjes. De stemmal is ook gemakkelijk voor mensen met een beperkte handcoördinatie.

Een stemmal is een hulpmiddel met geluid en voelbare cijfers. Door de gaten in de stemmal te tellen, vindt de kiezer zelf de kandidaat. De stemlocatie die bij gemeentekantoor is ingericht staat de stemmal. Er is gratis vervoer naar het stemlokaal in het gemeentekantoor als men van de stemmal gebruik maakt.

Dit jaar zal er in Winterswijk extra aandacht op de stembureaus zijn voor een goed welkom en het stellen van eventuele vragen. “Dit doen we door het plaatsen van een banner en het dragen van buttons door stembureauleden. Het is gewoon heel fijn voor mensen dat ze helemaal zelf hun stem kunnen uitbrengen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-13 11:55:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.