Gemeente Winterswijk draagt islamitische deel begraafplaats over aan de islamitische gemeenschap

– Een langgekoesterde wens van de islamitische gemeenschap ging in vervulling. Vrijdag droeg de gemeente Winterswijk het islamitische gedeelte van de begraafplaats namelijk over aan de islamitische gemeenschap.

“In Winterswijk vinden we dat iedereen zichzelf mag zijn en in vrijheid moet kunnen leven. Dat betekent ook dat we mensen die een bepaald geloof aanhangen de mogelijkheid willen bieden om hun nabestaanden te kunnen begraven volgens de gebruiken en tradities die horen bij hun geloof”, droeg gemeente Winterswijk uit bij de officiële overdracht.

Eeuwigdurende grafrechten

De islamitische graftraditie gaat uit van eeuwigdurende grafrechten die nooit verstoord mogen worden. Wettelijk gezien is dat niet mogelijk op een algemene begraafplaats, maar alleen op een bijzondere begraafplaats. Daarom is de grond van het huidige islamitische deel op de algemene begraafplaats in Winterswijk aangewezen als bijzondere begraafplaats.

Overdracht beheer, onderhoud en administratie

De gemeente heeft het islamitische gedeelte van de begraafplaats over gedragen aan het daarvoor opgerichte Kerkgenootschap Nederlands Islamitische Waqf. De verantwoordelijkheid voor het beheer, onderhoud en de administratie van de islamitische begraafplaats ligt daardoor bij de islamitische gemeenschap.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-04-18 15:05:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.