Gemeente Aalten verplaatst raadsvergaderingen naar Dinxperlose Dorpskerk: 10 miljoen euro voor herinrichting centrum

– Het is het grootste krediet dat het college van burgemeester en wethouders van de Aaltense gemeenteraad gaat vragen: 10 miljoen euro voor de herinrichting van het centrum van Dinxperlo, de Heelweg en Allee. De betrokkenheid is in het hele traject naar het uit te voeren plan heel groot geweest. Teken dat het opknappen van het centrum écht nodig is, heeft wethouder meerdere malen gezegd. Daarom houdt gemeente Aalten de komende twee raadscommissies in de Dorpskerk in Dinxperlo. “Daar waren in het voortraject ook alle meedenk- en infoavonden”, zegt de gemeente Aalten.

De raadscommissies behandelen op dinsdag 13 juni en op maandag 19 juni vanaf 19.30 uur het omvangrijke centrumplan voor Dinxperlo. Het definitieve besluit zal op 4 juli vallen. Aan de raad wordt voor het plan 10 miljoen euro gevraagd. Wethouder Ted Kok: “7 miljoen euro is voor alles wat er boven de grond gaat gebeuren en 3 miljoen hebben we nodig voor onder de grond.” Dusseldorp uit Lichtenvoorde is de aannemer die het plan gaat uitvoeren. Als de gemeenteraad instemt met het plan, kan direct na de bouwvak worden begonnen met de herinrichting van Dinxperlo.

Het huidige Prins Clausplein in Dinxperlo. – Foto: Eveline Zuurbier

Het centrum gaat compleet op de schop. Het Prins Clausplein moet als een dorpskamer gaan aanvoelen, met veel groen, en krijgt meterslange banken langs de groenborder langs de Dorpskerk. De huidige parkeerplaats gaat op die plek dus weg. Op plein is er plaats voor evenementen, een foodtruckje en voor de sfeer van een gezellige dorpskamer in de buitenlucht, krijgt het plein aan de zonzijde terrassen, een fontein en een uniek lichtplan: lampenkappen op armaturen en gekleurde led. Bij de Nederlands-Duitse grens accentueert solarspotkunst het leven met de landsgrens, QR-codes voor de grensverhalen in het straatmeubilair en wordt aan de Wilhelminastraat ruimte gemaakt voor parkeren onder een zonnedak. “Het voorlopige ontwerp is op 7 december gepresenteerd. Daarop kwamen 21 reacties en meer dan helft gaf een positieve reactie aan ons af: ‘geweldig plan en doorgaan!’ En toen we op 29 maart het definitieve ontwerp presenteerde werd de avond afgesloten met een applaus”, aldus wethouder Ted Kok. “Normaal geeft een centrumaanpak vaak discussie, maar hier niet!”

Alles is erop gericht de mensen te verleiden in het centrumhart van Dinxperlo, zei Kok in maart bij de bewuste informatieavond in de Dorpskerk. Die zat geheel vol met belangstellenden en de mensen die ideeën voor het ontwerp hebben ingebracht. Het plan is ook gepresenteerd in de gemeente Bocholt. In de kant van Süderwick krijgt het centrum ook een impuls. “Bocholt doet ook mee. Voor gemeente Bocholt is onze werkwijze een spannend proces, omdat ook hun inwoners participeren in de ontwikkeling van het plan naar een definitief ontwerp voor Dinxperwick. Dat is nieuw voor ze.” Gemeente Bocholt investeert 900.000 euro in de verbetering van de kern Süderwick. Het deel sluit aan op het centrum van Dinxperlo en de landsgrens.

De winkelstraat in Dinxperlo. – Foto: Eveline Zuurbier

Landelijke en provinciale subsidies

Het college vraagt van de Aaltense gemeenteraad 10 miljoen euro om het plan voor Dinxperlo te kunnen realiseren. Deze investering geeft een jaarlast -kapitaallasten- van 400.000 euro. De gemeente Aalten kan rekenen op enkele subsidies van de provincie, en landelijk voor de ‘impulsaanpak winkelgebieden’. Gemeente Aalten heeft gevelsubsidie beschikbaar gesteld voor een betere uitstraling van het centrum. “Er zijn in de loop van jaren aanpassingen geweest die niet zo fraai waren.” In deze subsidiepot zit 200.000 euro.

Geschreven door Cas Bakering op 2023-06-12 05:30:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.