Gemeente Aalten heeft een nieuwe kinderburgemeester: Timon Grevink volgt Jurre Tadema op

– Vanaf woensdag 28 september heeft de gemeente Aalten een nieuwe kinderburgemeester. Tijdens een spannende middag in een volle raadszaal koos de jury uit vijf kandidaten voor Timon Grevink als kinderburgemeester van de gemeente Aalten. Hij juichte en zei heel blij te zijn met deze benoeming.

De vier overgebleven kandidaten krijgen ook een belangrijke rol. Samen met de kinderburgemeester vertegenwoordigen zij het komende (school)jaar alle kinderen van de gemeente Aalten in de naschoolse activiteitenraad in Aalten en Dinxperlo.

Jurre wil ervoor zorgen dat kinderactiviteiten beter zichtbaar worden

Kinderburgemeester Timon zit in groep 8 van de St. Jozefschool in Aalten. Timon wil als kinderburgemeester de stem van kinderen zijn in een leuke en veilige gemeente. Hij wil meedenken en meebeslissen en ervoor zorgen dat kinderactiviteiten beter zichtbaar worden. Hij denkt aan een groot bord midden in het dorp zodat iedereen kan zien wat er allemaal gebeurt. Na de korte pitch waarin Timon dit vertelde en ook de andere kandidaten over zichzelf en wat ze willen bereiken vertelden, volgde een quiz met waar/niet waar vragen om de algemene kennis te testen.

Green room

Na de pauze kregen de kandidaten een verrassingsopdracht. Een opdracht waar ze zich niet op konden voorbereiden om te kijken hoe zij als mogelijk kinderburgemeester hiermee om zouden gaan. Alle kinderen gingen naar de ‘green room’ en werden daarna één voor één naar de raadzaal gebracht. Terug in de raadszaal mochten de kinderen om beurten Sinterklaas interviewen. Middels een scherm werd er verbinding gemaakt met Spanje alwaar de goedheiligman vanuit zijn werkkamer in Madrid de vragen van de kinderen beantwoordde.

De jury bestond uit raadsleden Alexander van der Graaff (D66) en Margo ten Bruin (BBB-HMV) en kinderburgemeester Jurre Tadema, die zodra de uitslag bekend is over wie de nieuwe kinderburgemeester gaat worden, zijn ambtsketen bij de nieuwe burgemeester om de nek hangt. Dat werd Timon Grevink.

Jurre geeft de gemeenteraad wijze raad mee

Jurre zei een heel mooi jaar te hebben gehad als kinderburgemeester van de gemeente Aalten. Dat zei hij op deze woensdagmiddag en de avond ervoor toen hij met de gemeenteraad sprak. “Ik heb veel in het gemeentehuis geleerd en weet nu meer over hoe de gemeente werkt. Heel leuk vond ik dat ik de gemeentewerf en het junior Sjoksfestival mocht openen en dat ik een boek in ontvangst mocht nemen en met Sinterklaas in de koets zat.” Hij gaf de Aaltense gemeenteraad ook wijze raad mee. In de kinderraad, waar Jurre ook automatisch lid van was, hebben ze vaak gesproken over de ’17 global goals’ wat de kinderraad vertaalde naar ‘17 doelen om te delen’. De drie belangrijkste doelen vindt hij: einde aan de honger en meer geld naar de Voedselbank; minder ongelijkheid door respect te hebben voor elkaar en geen waterverspilling. “We hopen dat jullie hier iets mee kunnen. Een hartelijke groet van de kinderraad Aalten.” De gemeenteraadsleden krijgen de brief van de kinderraad opgestuurd.

Invulling Kinderraad

Jesse Koskamp, Morris Zomer, Kiana Rutgers en Thijs Roelofsen vormen dit jaar samen met kersverse kinderburgemeester Timon de naschoolse activiteitenraad (NAR). Onder leiding van jongerenwerkers Carissa Dieker en Jolien Stronks van Figulus welzijn gaat de NAR meedenken over sportieve en culturele naschoolse activiteiten voor kinderen van de basisscholen in de gemeente Aalten. “Wij vinden het belangrijk om samen mét jongeren een passend aanbod vóór jongeren en kinderen op te zetten. De kinderen zelf laten meedenken met het aanbod voor leeftijdsgenoten is van grote waarde, zij beslissen op deze manier zelf over hun activiteitenaanbod. Zij weten immers zelf het beste waar hun interesses en behoeftes liggen. Aan de hand van initiatieven van de NAR kijken we samen naar wat mogelijk is”, aldus Jolien.

Zowel Aalten als Dinxperlo krijgen een eigen naschoolse activiteitenraad. In Aalten is het voor het eerst dat er een naschoolse activiteitenraad zal zijn. In Dinxperlo is de naschoolse activiteitenraad al 6 jaar een succes. De filmmiddag, het bubbelbaltoernooi en de speurtocht in het bos zijn voorbeelden van activiteiten bedacht door de NAR. Kinderen uit de kinderraad die woonachtig zijn in Dinxperlo zullen dan ook bij de NAR in Dinxperlo aansluiten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-28 19:19:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.