Fotot’s van Joodse begraafplaats in synagoge tijdens KunstOer

– Tijdens Pinksteren exposeert de Doesburgse fotograaf Ruud Smit in de synagoge van Winterswijk, foto’s die hij maakte voor zijn project ‘De Kolibri van Fransie, Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek’. De expositie maakt deel uit van het driedaagse evenement KunstOer 2023 op 27, 28 en 29 mei, waarin erfgoed, kunst en de natuur samenkomen. Na het evenement blijft de foto-expositie tot eind juni in de synagoge te bewonderen. Het project omvat naast de expositie een website en een boek dat op Pinksteren wordt gepresenteerd.

‘Ik was tien jaar en ik snapte er niets van. Hoe kan je nou, zoals Fransie, veilig ondergedoken zitten bij opa en oma, en dan toch op een dag vertrekken naar Westerbork? Ze wist toch dat ze dan zou worden weggevoerd naar een concentratiekamp? En dat je daar dan werd vergast?’ Met die woorden begint het boek van Smit, waarin hij het verhaal vertelt van Františka Grünová en haar oude Kolibri-fotocamera. Františka, Fransie, was een van de miljoenen slachtoffers van de holocaust. Als jongetje kreeg Smit de camera van Fransie in zijn bezit, en leerde hij er mee fotograferen. Pas jaren later, in de loop van 2017, ontstond dit fotoproject, waarin Smit alle Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek fotografeerde met de camera van Fransie. Met het project, dat in 2023 uitmondt in de expositie en het boek, legt Smit een bijzonder stuk Joods cultureel erfgoed vast en vertelt hij zijn familieverhaal van Fransie en haar camera.

‘De Kolibri van Fransie, Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek’ is te zien op zondag 28 en maandag 29 mei en tijdens de openingstijden van de Winterswijkse synagoge.

begraafplaats Gendringen: – Foto: Ruud Smit

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-22 13:41:07


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.