Festivalbezoekers recyclen zelf hun plastic bekertje

– Grasvelden bezaaid met plastic bekers, het is een beeld dat we steeds minder zullen gaan zien op festivalterreinen. Voor gesloten festivals of evenementen die plaatsvinden op een afgesloten terrein met toegangscontrole, moeten de organisatoren namelijk vanaf 1 januari 2024 zorgen voor het inzamelen van plastic bekers en voedselverpakkingen. De gemeente Oost Gelre start samen met festival Over de Top een pilot waarbij bezoekers zelf hun plastic bekertje recyclen.

De gemeente wil zich hiermee voorbereiden op de nieuwe regelgeving rond het gebruik van plastic op festivals. Op het terrein van festival Over de Top staan dit pinksterweekend speciale containers waar bezoekers via een regenpijp hun plasticbeker in kwijt kunnen. De gemeente hoopt er met deze proef achter te komen hoeveel mensen uit zichzelf hun beker recyclen.

Inspelen op mindset

De gemeente laat aan Omroep Gelderland weten bewust te hebben gekozen voor een pilot waarbij ze inspelen op de mindset van de bezoeker en niet inzetten op de recyclemunt die bezoekers verplicht tot het bewaren van hun beker.

De recyclemunt zou volgens de gemeente namelijk best veel impact hebben op de logistiek van een evenement. Vooral bij de innamebalie worden dan problemen verwacht. Dat blijkt uit gesprekken van de gemeente Oost Gelre met meerdere organisaties.

De bekers moeten worden geteld en voor dat aantal moeten weer munten worden teruggegeven. Vooral bij rondjes geven (meerdere bekers inleveren) verwachten organisaties dan lange wachttijden en frustraties.

Zee van plastic voorkomen

Bezoekers klinken positief over de proef. “Ja ik zag ze al staan”, zei een bezoekster. “Normaal ligt zo’n festival vaak vol met lege plastic glazen.” Andere bezoekers vullen aan dat het een kleine moeite is om een grote zee van plastic op het festivalterrein te voorkomen.

Kijk naar reacties van festivalbezoekers:

De gemeente Oost Gelre laat weten achter de nieuwe regels van de overheid te staan omtrent plastic bekers. Wel vindt ze het jammer dat de actie volledig bij de organisaties wordt gelegd en er dus een financiële component toegevoegd wordt. Dit soort regels zouden volgens de gemeente niet nodig zijn als een bezoeker ‘gewoon’ netjes omgaat met afval.

Half juni resultaat

De uitkomsten van de pilot bij festival Over de Top worden half juni verwacht. De organisatie van de kermis in Lievelde heeft eveneens aangegeven deel te willen nemen aan deze proef.

Recyclebare bekers bij de Vierdaagsefeesten
Het is niet de eerste keer dat een festival in Gelderland bezoekers vraagt om hun plasticbeker te recyclen. Zo moesten bezoekers van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen vorig jaar betalen voor bekers, behalve als ze een gebruikte beker inleverden. Raakte je het plasticbekertje kwijt en leverde je geen nieuwe beker in, dan betaalde je een half muntje. De prijs van een muntje was 3,33 euro.

Geschreven door Joost de Wilde, Omroep Gelderland op 2023-05-28 11:15:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.