Fenomeen Orgel Joke speelt ‘Oerend hard’ van Normaal

Met haar opvallende orgelspel verzamelde ze binnen de kortste keren meer dan 80.000 volgers op Instagram, TikTok en Facebook. Johanna Cornelia Meijer-Wapenaar heet ze voluit, maar ze is veel bekender onder haar bijnaam Orgel Joke. Ze speelde de studio van De Week van Gelderland plat met haar eigen vertolking van Oerend Hard van Normaal.

Het jaar 2020 was voor Joke moeilijk. In januari verloor ze haar man Rob en niet veel later volgde de coronapandemie. Vanaf maart zat Joke eenzaam thuis. Haar zoon vroeg haar op een dag: Mam, speel je nog wel eens orgel? “Eigenlijk niet”, antwoordde Joke. De vraag zette haar aan het denken en na de aanmoedigingen van haar zoon kroop ze weer achter haar instrument.

Viral Joke

Joke maakte filmpjes van haar huiskameroptredens en haar zoon hielp haar op weg met een eigen Instagram-account, waarop hij de video’s plaatste. De rest is geschiedenis. Haar filmpjes op Instagram, Facebook en TikTok gaan door het dak en Joke wordt een dikke hit op het internet. De Vlaardingse is in één klap wereldberoemd in Nederland en wordt zelfs uitgenodigd om in 2022 te komen spelen op de Zwarte Cross.

Zwarte Cross

Joke vond haar debuut op de Zwarte Cross ‘echt te gek’, zegt ze. “Ik ben daar gekomen nadat de organisatie mijn zoon had benaderd. Mijn zoon deed die filmpjes en ook de boekingen. En zodoende kwamen er allerlei aanbiedingen binnen, zo ook de cross.”

“Mijn zoon dacht: waar kan ik mijn moeder van 73 goed naartoe brengen? En toen met Tante Rikie op de Zwarte Cross, dacht hij: we gaan dáár naartoe. Ik vond het optreden op de Theaterweide echt doodeng. Kenners zeiden dat er wel honderd mensen zouden komen, maar het stond in een mum van tijd vol. Zo leuk! Ik blijf doorgaan zolang ik het leuk vind. En nee, ik word geen nieuwe Tante Rikie. Ik woon in Vlaardingen, dus dat gaat helemaal niet”, lacht ze.

Ik ga achter mijn Yamaha zitten en ik word zen van orgelspelen, het is een soort yoga voor mij

Orgel Joke

Goede doel

Joke zet haar bekendheid in om ook iets terug te doen voor de medemens. Via haar social media-accounts krijgt Joke veel verzoeken binnen om een stukje te spelen. “Vooral jongeren vragen me een liedje te spelen om een jarige oma of een jarige vriend te verrassen. En dat doe ik dan. Maar ik vraag daar dan altijd een klein bedrag voor en dat geld dat ik daar mee verdien, spaar ik op voor een goed doel. Zo geef ik aan het Ronald McDonald-huis en dan kies ik op een gegeven moment weer voor een ander goed doel.”

Kijk hier het gesprek met Orgel Joke terug

Geschreven door Jolanda Beulakker, Omroep Gelderland op 2023-11-11 08:05:12


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.