Fabiën (20) is de nieuwe Jamkoningin: ‘Ik vind het superleuk’

– Het is misschien wel het best bewaarde geheim van Neede: wie wordt de nieuwe Jamkoningin? In het Achterhoekse dorp heeft de organisatie van de Nationale Jammarkt Neede maandenlang de lippen stijf op elkaar gehouden, maar woensdag is de naam van de nieuwe titelhoudster bekendgemaakt.

De nieuwe Jamkoningin is de 20-jarige Fabiën Derksen uit Neede. Ze is door haar familie voorgedragen. “Ik vind het superleuk. Ik vind het altijd heel leuk om onder de mensen te komen”, vertelt Fabiën. Als nieuwbakken Jamkoningin mocht ze zich woensdag aan alle mensen van de markt voorstellen. Donderdag is ze bij een jamlunch voor ouderen en de rest van het jaar mag Fabiën allerlei evenementen openen.

Het is de 31ste editie van de Nationale Jammarkt Neede, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. De markt is ooit begonnen omdat de gemeente jaarlijks iets unieks wilde organiseren. Tot 1930 stond er een jamfabriek in het dorp en daarom is er nu ieder jaar een jammarkt. Mensen komen van heinde en ver om alle verschillende soorten jam te proeven en te kopen.

Bekijk de video:

Geschreven door Petra Kuzee, Omroep Gelderland op 2023-08-16 17:24:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.