Evenementengemeente Oost Gelre heeft geen kunst- en cultuurbeleid, maar komt er nu wel

– Financiële ondersteuning en manieren om kunst en allerlei uitingen van cultuur te faciliteren vielen in gemeente Oost Gelre tot nu toe onder verschillende beleidsvelden zoals toerisme en recreatie, verduurzamen, welzijn en economie. Daar komt nu verandering in door een nieuwe aanpak. Een notitie met uitgangspunten is het begin voor hoe een nieuw kunst- en cultuurbeleid vorm gaat krijgen.

“Kunst en cultuur zitten overal in verweven”, licht wethouder Jos Hoenderboom de nieuwe beleidsnotitie toe. “In de vorige college- en raadsperiode hebben we al eens tegen elkaar gezegd: ‘we moeten musea, festivals en de kermissen eens beleggen in kunst- en cultuurbeleid. Covid’19 maakte nog eens duidelijk hoe belangrijk de cultuursector en alle cultuuruitingen is voor inwoners. Dat besefte we nog eens toen verenigingen om financiële hulp vroegen om de hoge energieprijzen te kunnen weerstaan.”

De verenigingen en maatschappelijke organisatie hebben zich over het algemeen kunnen redden, ook nu

Dat Oost Gelre het zonder verenigingen zou moeten doen in een gemeente waar veel aan cultureel erfgoed aanwezig is, is nauwelijks voor te stellen waar festivals en bijvoorbeeld het bloemencorso en het carnaval van maatschappelijk invloed zijn op de samenleving. Wethouder Jos Hoenderboom: “Recentelijk hebben we met tijdelijke subsidieregeling Energie, een duurzaamheidsfonds om accommodaties te verduurzamen en tegemoetkomingen tijdens corona de sector in onze gemeente kunnen ondersteunen. De verenigingen en maatschappelijke organisatie hebben zich over het algemeen kunnen redden, ook nu. Het heeft ons aangezet de sector met behulp van toegespitst beleid, beter te kunnen voorzien van wat in wat nodig is.”

Het college beoogt meer zichtbaarheid van de sector. “Er is in onze gemeente zoveel en dit willen we onderbrengen in een beleidsgeheel. We zetten in op samenwerking en verbinding”, legt wethouder Hoenderboom uit. Wethouder Arjen Schutten: “Je wil dit als gemeente meer ondersteunen en meer mensen gaan inspireren zodat ook kleine initiatieven van de grond kunnen komen. De gemeente gaat van faciliteren naar inspireren. Gemeente Oost Gelre staat voor kunst en cultuur en dit mogen we best wat meer gaan uitdragen en zichtbaar maken.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-29 15:21:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.