Emile Engel laat Handels Messiah schitteren in Zieuwentse Werenfridus

– Uitvoeringen van Handels Messiah zijn onmisbaar in de aanloop naar Kerst. Jaarlijks genieten duizenden muziekliefhebbers van deze beroemde compositie. Dit jaar brengt PaaspopKlassiek op 17 december de Messiah naar Zieuwent. Uniek is de inmiddels traditioneel geworden uitvoering in deze imposante kerk in het Achterhoekse kerkdorp. De specifieke akoestiek in dit gebouw heeft dirigent Emile Engel opnieuw uitgedaagd om aan dit meeslepend oratorium weer een nieuwe interpretatie te geven.

PaaspopKlassiek, die het jaarlijks mogelijk maakt de Matthäus Passion voor Pasen te laten uitvoeren in de Achterhoek, brengt voor feestdagen in december het klassieke concert van Georg Frideric Handel naar Zieuwent. De Werenfriduskerk is voor een ultieme beleving van elke muziekliefhebber toegankelijk ingericht tot een uniek concertgebouw.

Koorleden uit Vocaalensemble Ex Arte uit Enschede , Projectkoor Concentus Cantzione uit Zutphen en barokorkest La Sopresa brengen Handels Messiah tot uitvoering samen met de solisten Hilde Coppé,- sopraan , Isabelle Everarts- alt , Vincent Lesage- tenor en Michael Adair-bas .

De musici zijn allen gespecialiseerd in de uitvoering van barokmuziek. Zij bespelen authentieke instrumenten uit de stijlperiode van Bach en Handel. De stemming van het orkest is een halve toon lager dan gewoonlijk in de huidige tijd . Hiermee wordt niet alleen de klank zoals Handel het ooit bedoeld heeft benaderd, maar geeft het de uitvoering een geheel eigen karakter. Onder leiding van dirigent Engel zijn deze gedreven musici samen op zoek gegaan om aan de muziek voor dit concert weer een bijzondere draai te geven. De specifieke akoestiek en de omgeving van het architectonische kerkgebouw doen de rest om in de kerststemming te komen.

Hallelujah

Hoewel de Messiah een religieuze inhoud heeft, is het muziekstuk in eerste instantie niet voor uitvoering in de kerk geschreven. Het werd aanvankelijk in het theater en concertzalen uitgevoerd. Pas jaren na première in 1742 werd de Messiah ook in kerken ten gehore gebracht. Het bekendste deel is het fameuze ‘Hallelujah’ in het tweede helft van compositie. Zodra de eerste klanken worden ingezet en het koor begint te zingen is de muziek één groot feest van herkenning. Over het Halleluja bestaat een grappige anekdote uit 1743 waaruit een Engelse traditie is ontstaan. Toen de in slaap gesukkelde koning George II, opgeschrikt door de kracht van het muziekwerk dacht dat de Messiah was afgelopen stond hij op om te vertrekken. Omdat de vorst opstond stond het volk ook op. Deze traditie geldt in Engeland tot op de dag van vandaag.

De Messiah wordt door liefhebbers ervaren als verfrissend en modern. En dat is tevens een reden, ook voor publiek dat minder snel een klassiek concert bezoekt, om naar de uitvoering van dit prachtige werk in Zieuwent te komen op 17 december.

Op het moment dat Handel de Messiah componeerde was de componist uit de belangstelling geraakt van het Londense opera publiek. Zijn goede vriend en tekstschrijver Charles Jennens zag dit met lede ogen aan en schreef voor Handel oratoriateksten waarop de componist zo enthousiast was dat hij de complete Messiah in drie weken schreef. In een ongelofelijk tempo schreef hij de op de Bijbelteksten een uit drie delen bestaand werk voor orkest, koor en solisten. Handel wilde even niets meer te maken hebben met London. Hij vertrok naar Dublin waar de Messiah voor het eerst op 13 april 1742 in de Mr Neale’s Great Musick Hall werd uitgevoerd. Het concert was bedoeld voor goede doelen en instellingen. Om zoveel mogelijk mensen toe te kunnen laten werd het publiek gevraagd : ‘geen hoepelrokken en zwaarden te dragen’. Want hoe meer publiek, hoe hoger de opbrengst en zo geschiedde. De eerste uitvoering werd een groot muzikaal en financieel succes! Vanaf 1750 werden de uitvoeringen een jaarlijkse traditie. Handel zou de Messiah 56 maal uitvoeren.

De inhoud

De verhaallijn van de uit drie delen bestaande Messiah volgt globaal het kerkelijk jaar (Advent, Kerstmis, Lijden, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren). Er is daarom geen preferente datum om de Messiah uit te voeren. Al wordt de Messiah vaak rond Kerst uitgevoerd.

De verhaallijn van de Messiah kent geen plot. Het bestaat uit teksten uit het Oude en Nieuwe testament. Vanuit oude profetieën wordt de komst en geboorte van Christus aangekondigd (Deel I ), via diens boodschap en onbegrip daarover, zijn kruisiging, opstanding en Hemelvaart ( Deel II) en diens (Jesu Christus) betekenis voor de mensheid ( Deel III).

De Werenfriduskerk is geheel in kerstsfeer gebracht. De aanvang van het concert 19:30 uur. Voor tickets zie www.paaspopklassiek.nl.
Zitplaatsen in de kerk zijn geplaceerd. U kiest bij aankoop van een ticket tevens een zitplaats.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-23 09:34:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.