Eltenberg kan mogelijk gered worden

– De Eltenberg in Emmerich wordt al lange tijd bedreigd door de aanleg van de spooruitbreiding van de Betuweroute. Maar eindelijk is er licht aan de horizon: de berg kan waarschijnlijk gered worden.

Jesse Sprikkelman besteedt aandacht aan het nieuws in zijn radioprogramma op 1Achterhoek. Lees verder onder het fragment.

Leden van de Bondsdag Udo Schiefner (SPD) en Bernd Reuther (FDP) hebben een alternatief plan gepresenteerd in Berlijn. En met succes. De begrotingscommissie is het eens met het idee. Ze hebben daarom de federale regering geadviseerd om de plannen aan te passen. Het gepresenteerde plan is tot stand gekomen met de actiegroep Rettet den Eltenberg.

Goederentreinen

Goederentreinen razen al jaren over de Betuweroute, vanaf Rotterdam naar Emmerik. Er wordt een derde spoorlijn aangelegd zodat er nog meer goederentreinen over de route kunnen. Dat snapt de actiegroep goed, want op deze manier hoeven gevaarlijke stoffen niet meer over de weg vervoerd te worden.

Toch zijn ze van mening dat het niet ten koste hoeft te gaan van het populaire stuk natuur. Ze pleiten ervoor om het traject meer naar de Spikes en Lobitse kant op te schuiven. Het burgerinitiatief kreeg hier eerder al veel steun voor, van onder andere de gemeente Emmerik en 5000 inwoners.

Strop voor sportclubs

Het plan van Deutsche Bahn (DB) en het Staatsbureau voor wegenbouw was om een stook van 750 meter lang en 30 meter breed van de Eltenberg af te graven. Er zou dan een betonnen wand van zo’n 11 meter hoog worden. Het is niet alleen een doren in het oog, volgens de actiegroep. Ook voetbalclub Fortuna Elten en tennisclub Sportfreunde Elten zouden bij uitvoering van de plannen hun velden kwijtraken. Maar zoals het er nu uitziet is de kans groot dat dat niet doorgaat.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-11-19 08:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.