‘Almense Matthijs van Nieuwkerk veroorzaakte angstcultuur bij DWDD’

De Volkskrant heeft een reconstructie gepubliceerd, over het terreur van Matthijs van Nieuwkerk. En het is nogal een uitgebreide, van bijna 10.000 woorden. Dit zou zich allemaal afgespeeld hebben achter de schermen van De Wereld Draait Door (DWDD).

In totaal sprak de krant met meer dan zeventig oud-­medewerkers uit de vijftien jaar dat het programma liep. Ruim vijftig van hen stellen dat achter de schermen sprake was van structureel grensoverschrijdend ­gedrag. Van Nieuwkerk zou extreme woede-uitbarstingen hebben gehad. Tientallen medewerkers kregen als gevolg hiervan burn-outs, ernstige psychische klachten zoals angst- en paniek­aanvallen en dergelijke. Sommigen zijn nog steeds verminderd inzetbaar of kampen nog altijd met angstgevoelens, nachtmerries of andere klachten.

‘Het is meneer van Nieuwkerk voor jou’

Van Nieuwkerk had nogal de neiging om dicht bij mensen te gaan staan, om ze daarna helemaal kapot te schelden. Zo begint de reconstructie met het verhaal over een audio-technicus, die per ongeluk een opname van de repetitie door de uitzending heen startte. Getuigen zeggen dat Van Nieuwkerk hem verrot schold en onder andere riep: ‘het is meneer van Nieuwkerk voor jou’. Er is ook veel kritiek op hoe BNNVARA destijds met klachten van redacteuren om ging.

Na aanleiding van dit stuk hebben ze meerdere ‘zeer indringende’ gesprekken gevoerd. Van Nieuwkerk heeft zelf uiteraard ook de mogelijkheid gehad om te reageren op het artikel. Hij zegt dat hem erg raakt dat redacteuren zich zo gevoeld hebben. Na eigen zeggen was hij fanatiek, eigenwijs en streng was.

Top2000 Quiz

De opnames van de Top2000 Quiz, die van Nieuwkerk presenteert, zijn afgelast. Zaterdag zou deze opgenomen worden. “Na het verschijnen van het Volkskrantartikel en de dynamiek die dat losmaakt, moeten we constateren dat vandaag niet de aangewezen dag is om een feestelijke quiz op te nemen”, vertelt een woordvoerder van de NTR aan het ANP.

BNNVARA-presentator Tim Hofman reageert geschrokken. “Dit is op alle vlakken buitensporig. De directie van BNNVARA moet zorgen dat dit nooit meer gebeurt”, schrijft hij op Instagram. Hoe Van Nieuwkerk zich gedroeg gaat “alle perken te buiten gaat en nooit meer mag gebeuren.”

‘Niet trots’

NPO-directeur was in de tijd van DWDD directeur bij de VARA. Hij reageert in De Volkskrant op hun onthulling. “Misschien vonden wij dat heftige gedrag op heel veel plekken in de mediawereld normaal. Ik ben er niet trots op hè, ik vind het niet fraai – maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard”, zegt hij.

Özcan Akyol – een vriend van Van Nieuwkerk – reageerde op het nieuws bij Jinek. “Als het echt zo erg was. Ik bedoel, het was erg, maar als het echt zo erg was dat het niet te verdragen was dan kun je toch niet vijftien seizoenen zo’n programma door laten gaan. Er moeten ook goede en mooie dingen daar gebeurd zijn.”

Jan Slagter (Omroep Max) reageerde op het nieuws bij Op1.

Lees hier het hele artikel van De Volkskrant

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-11-19 07:45:07


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.