Eerste corsowagen Rekken nu al te zien

– Het volksfeest in Rekken mag dan pas op 23 augustus van start gaan, de eerste corsowagen is vandaag al te zien. En die corsowagen heeft een speciaal thema: Zomer in Gelderland.

De dahlia’s zijn in deze dagen in Rekken niet aan te slepen. Wagenbouwers hebben nog een kleine twee weken om hun corsowagen af te maken. Op 23 augustus begint het volksfeest in Rekken, het jaarlijkse hoogtepunt voor het plaatsje in de Achterhoek met ruim 1300 inwoners.

Wie naar Rekken komt, moet de natuur ervaren. Zo kun je prachtig wandelen langs of varen over de Berkel.

Of wat te denken van een frisse duik in het natuurbad van Rekken. Het heet niet voor niets natuurbad. Het water wordt namelijk niet gezuiverd met chloor en dat merk je meteen. “Het koele, licht groenige water doet het lichaam even tintelen alvorens de voeten de zanderige bodem raken.” Zo maken de mensen in Rekken zelf reclame voor dit prachtige bad. Het zwembad gaat is meer dan 85 jaar oud en werd ooit gebouwd voor het terrein van de tbs-kliniek. Het draait volledig op vrijwilligers.

Berkel splitst Rekken in tweeën

Als je door Rekken loopt ontgaat je de Antoniuskerk absoluut niet. Prominent aanwezig in het straatbeeld. De huidige kerk is gebouwd in 1889, nadat de oorspronkelijke kapel na een blikseminslag afgebrand was. En die oorspronkelijke kapel werd al in de 14e eeuw gebouwd. Aan de andere kant van de Berkel, die dus dwars door Rekken loopt, vind je de prachtige Piepermolen.

Rekken is een hechte gemeenschap. Een mooi voorbeeld daarvan is dat ondernemers uit het dorp de verdwijning van het iconische Café Kerkemeijer zijn tegengegaan door het samen te kopen. Een deel van de horecagelegenheid wordt weliswaar gesloopt voor woningbouw, maar het monumentale voorcafé met winkeltje en de kleine feestzaal blijven bestaan. “Rekken moet namelijk geen slaapdorp worden!”

Geschreven door Ralph Tip, Omroep Gelderland op 2023-08-10 08:37:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.