Ars en Snoei over De Graafschap: ‘Ze moeten weer serieus mee gaan doen’

– Vrijdag begint de competitie weer in de Eredivisie en eerste divisie. De Graafschap ontvangt thuis ADO Den Haag, terwijl Vitesse op bezoek gaat bij FC Volendam. Twee prominenten uit het Gelders voetbal laten hun licht schijnen over de clubs en spreken hun verwachtingen uit. Vandaag deel 3 over De Graafschap.

Dit is het laatste deel in een reeks van drie. Zondag kwam Vitesse aan bod, maandag NEC.

Mike Snoei was in het verleden trainer van De Graafschap en Vitesse. Hij is nu de eindverantwoordelijke bij Telstar. Snoei woont in Didam en loodste De Graafschap twee jaar geleden net niet naar de Eredivisie.

Sjoerd Ars was jarenlang speler van De Graafschap en later ook van NEC. Hij werd met beide clubs kampioen. De afgelopen jaren was de voormalig spits technisch directeur bij Fortuna Sittard. Ook hij woont al jarenlang in Didam.

De Graafschap gaat zijn vijfde achtereenvolgende jaar in als eerstedivisionist. Een groep gulle sponsoren poetste een schuldenlast weg van meer dan 1 miljoen euro. De Superboeren staan er daardoor financieel weer wat beter voor, maar de verwachtingen zijn opnieuw niet heel erg hoog in Doetinchem.

Te groot voor een bescheiden rol

Snoei: “Ik vind dat De Graafschap verplicht is weer serieus mee te doen. Niet meteen om directie promotie, maar wel bij de eerste acht. Er staat voor eerstedivisiebegrippen een prima selectie, met een goede begroting als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met de acht ton waar wij mee werken bij Telstar. Deze club is te groot om een bescheiden rol te spelen.”

Ars kan zich daar deels in vinden. “Qua ambiance en omvang klopt dat, maar ik zie ze zich niet zomaar plaatsen voor de play-offs. Ik ben bang dat De Graafschap wel weer een beetje van de grond af moet worden opgebouwd. Drie gerichte versterkingen zijn dit seizoen nog wel nodig. Dan zou je weer wat uit het dal kunnen klimmen. Tot nu toe heb ik er nog geen super hoge verwachtingen van.”

Philip Brittijn

De Graafschap sloeg vorig seizoen een weg in met veel talentvolle jeugdspelers. Dat wierp in de tweede seizoenshelft zeker zijn vruchten af. Ars: “Die jonge jongens zijn ook weer een jaartje verder. Philip Brittijn vind ik een heel interessante speler. Maar te veel jonkies is ook niet goed, want dat trek je niet. Camiel Neghli vond ik vaak één van de uitblinkers. Met hem aan de bal ontstond er altijd wel wat. Ik ben benieuwd hoe ze zijn vertrek gaan opvangen.”

Snoei kan zich goed vinden in het sportieve beleid. “Het is een mooie filosofie met die jonge jongens. Thijs Jansen hebben ze gehuurd van Feyenoord en daar ben ik wel fan van. De Graafschap heeft een prachtige lichting staan, alleen moet je met de jeugd ook weer niet doorslaan.”

Doorbetalen van trainers

“Om allerlei redenen hebben ze weer flink moeten bezuinigen”, merkt Snoei op “Dat hakt er dan wel weer enorm in, met ook nog trainers die doorbetaald moeten worden. Dat is De Graafschap helaas al vaker overkomen. Qua uitstraling blijft het een club die echter moet presteren. Ik vind dat ze bijvoorbeeld zeker boven clubs als FC Eindhoven en MVV moeten eindigen.”

Ars: “Alles valt of staat toch met het financiële plaatje. En dus goed beleid. De jeugd begint zeker zijn vruchten af te werpen, al mag je er dus ook niet te veel van verwachten. Op een jongen als Devin Haen is in mijn ogen een paar jaar geleden bijna karaktermoord gepleegd, waardoor hij ook terugviel. Je kunt niet verwachten dat een speler van 17 jaar een ploeg even op sleeptouw neemt.”

Voor Ars is de kampioen in de eerste divisie niet zo moeilijk te voorspellen. “Dat wordt FC Groningen. Met vlag en wimpel zelfs, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. Daaronder zit een aantal clubs die aan elkaar gewaagd zijn. Maar De Graafschap zie ik daar komend seizoen nog niet tussen staan.”

Geschreven door Richard van der Made, Omroep Gelderland op 2023-08-09 18:42:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.