Een Instapost ‘I Amsterdam’? Lichtenvoorde heeft eigen landmark

LICHTENVOORDE – Gemeente Amsterdam liet de wit-rode letters ‘I Amsterdam’ verplaatsen omdat het Museumplein veel te druk werd met dagjesmensen die selfies en Insta-posts maakten en niet meer letten op de trams. Dat gegeven inspireerde een corsogroep de letters ‘LICHTENVOORDE’ voor het alternatief van de Corso Kunstobjectenroute tijdens corona te maken in het Wentholtpark wat zoveel reacties uitlokten, dat het niet kon uitblijven een blijvende landmark van te maken. Op Koningsdag werd de eerste letter onthuld. De letter ‘O’ van ‘Oranje’.

Een bijzonder moment vanmiddag: de onthulling van de eerste van 13 letters die samen het woord ‘LICHTENVOORDE’ gaan vormen. En niet toevallig gaat het om de letter O, zeggen wethouder Jos Hoenderboom en Martijn Beckhoven, voorzitter van het Comité Orange Lichtenvoorde. “De letter O staat voor Oranje en hoe mooi is het dat wij deze letter als eerste op Koningsdag mogen plaatsen.” Het streven is om alle letters in de periode tot 28 juni te plaatsen op de locatie aan de N18-Zieuwentseweg, nabij de fietstunnel.

Het idee van de letters ontstond in 2020, toen wagenbouwersgroep Lansink-Bluiminck de letters ‘LICHTENVOORDE’ in het Wentholtpark zette als onderdeel van de Corso Kunstobjectenroute. Dat riep veel enthousiaste reacties op en leidde uiteindelijk tot het ‘Project De 13 letters’. Maar dan wel net even anders, elke letter als een kunstobject met een eigen uitstraling. Letters die Lichtenvoorde kleur geven.

Sponsor en kunstenaar gekoppeld

Elke letter heeft een eigen sponsor, van bedrijven tot instellingen en organisaties. En aan elke sponsor is een kunstenaar gekoppeld. In goed overleg zijn ze samen tot een creatieve en kunstzinnige invulling van de letter gekomen. De 13 verschillende kunstenaars staan garant voor een grote diversiteit in letters. Maar ook letters die bij elkaar passen en samen het woord Lichtenvoorde vormen.

De kunstenaar Hamoud Al Hanini, wethouder Jos Hoenderboom en Martijn van Beckhoven bij de eerst onthulde letter van LICHTENVOORDE, de letter ‘O’ van Oranje. – Foto: Gem. Oost Gelre

Eerste letter O voor Comité Orange

Het Comité Orange, organisator van de jaarlijkse Koningsdag & nacht in het centrum Lichtenvoorde, koos als vanzelfsprekend de letter O. Met kunstenaar Hamoud Al Hanini kwamen zij tot een ontwerp van een brullende leeuw in de Nederlandse driekleur.

Kracht van Lichtenvoorde

Wat het Comité Orange vooral aanspreekt is het idee achter de letters. “Het staat symbool voor de saamhorigheid, het bloeiende verenigingsleven, de vele vrijwilligers, de bedrijvigheid. De diversiteit in letters benadrukt de kracht van Lichtenvoorde nog eens extra. Dat maakt het zo’n mooi project en daarom doen wij er ook graag aan mee. Wij voelen het als een grote eer dat we vandaag, op Koningsdag, onze letter O als eerste mogen onthullen.” Jos Hoenderboom vult aan: “Lichtenvoorde is een sterk merk. Als straks alle 13 letters geplaatst zijn, staat er een prachtig, kleurrijk, uniek landmark voor Lichtenvoorde!”

Plaatsing laatste letter: 28 juni

De komende weken worden steeds weer nieuwe letters geplaatst. Het streven is om op 28 juni de laatste letter de plaatsen.

De officiële onthulling van de eerste letter. Tot eind juni volgen de andere twaalf letters die door sponsoren zijn gekocht. – Foto: Gem. Oost Gelre

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-27 20:49:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.