Dweilorkesten spelen Groenlo plat op Hemelvaartsdag

GROENLO – Op 9 mei 2024, Hemelvaartsdag, komen dertig dweilorkesten uit heel Nederland naar Groenlo om te spelen op het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, ook wel ‘Dweilorkestendag’ in de volksmond. Het evenement staat al 27 jaar garant voor vermaak op hoog niveau, waarbij de vrolijke klanken duizenden inwoners en dagjesmensen in de Grolse binnenstad verenigen tot één deinende massa.

Het evenement is dan wel een kampioenschap voor dweilorkesten, maar het is bovenal een gezellige invulling van Hemelvaartsdag voor jong en oud. Woordvoerder Remco Wolters vertelt: “De muzikanten, vrijwilligers en bezoekers kijken ieder jaar weer reikhalzend naar het spektakel uit. Op acht podia verspreid door een sfeervol aangekleed Groenlo strijden achttien orkesten in de wedstrijdklasse en twaalf in de recreatieve leutklasse om de jury- en publieksprijzen. Naast muziek is er kindervermaak en bezienswaardigheden gerelateerd aan Groenlo Vestingstad. Tel daarbij de talloze terrasjes op, waar men hopelijk in de zon kan genieten van muziek, een ijskoud drankje en gezelligheid en je hebt een perfecte invulling van Hemelvaartsdag!”

Dweilorkesten spelen Groenlo plat op Hemelvaartsdag – Foto: Omroep Gelderland

Dweilorkestendag begint om 12.00 en eindigt rond 18.00. De entree is zoals gewoonlijk gratis. Voor meer bezoekersinformatie: www.dweilorkestendag.nl.

Over het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap

De achttien deelnemende orkesten in de wedstrijdklasse worden op drie podia (hoofdpodium Markt, podium Kerkhofsteeg en podium Beltrumsestraat) door een vakjury beoordeeld. Bij ieder wedstrijdpodium jureren twee deskundige juryleden op muzikaliteit, repertoirekeuze en samenspeluitvoering.
De algeheel winnaar wint 1000 euro en de Grolsch bokaal. De publieksprijs is een bungalowweekend voor het gehele orkest, aangeboden door Marveld Recreatie Groenlo. De gezelligheidsprijs is een geldbedrag. Verder zijn er nog leutprijzen en de Dweilmuzikant van de Dag wint een Grolse muts en Grolse wanten. Daarnaast krijgt ieder deelnemend orkest een herinneringsoorkonde. Het publiek, presentatoren en organisatoren wijzen de winnaars van de Publieksprijs, de Gezelligheidsprijs, de drie Leutprijzen en de prijs voor de ‘Dweilmuzikant van de Dag’ aan.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-04-29 17:18:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.