Duitse Südlohn biedt Ratummers geen mogelijkheid om in te spreken over plan voor reusachtige windmolens op de grens: “Dit is asociaal”

– Grote zorgen alom, inwoners uit Ratum weten zich geen raad nu aan de Duitse kant van de grens er een plan ligt voor in totaal 7 reusachtige windmolens. Er bestaat aan de Duitse kant voor Nederlanders geen enkele vorm van inspraak in de politiek van Südlohn. De hoogte van de windmolens wordt 245 meter en deze turbines staan in Nederland alleen in de Noordzee.

“We weten niet hoe we ons kunnen verdedigen”, zegt een ontstelde Chiel Stemerdink van de werkgroep Winterswijk-Ratum voor de vergadering van de Winterswijkse raadscommissie. “Het is ongelofelijk dat de Duitse autoriteiten het windmolenplan zo lang voor zich hebben gehouden. Als mijn Duitse buurman me niets had verteld. Ratummers kunnen op geen enkele manier hun zegje doen.”Stemerdink was donderdagavond naar de raadszaal gekomen om te weten hoe Winterswijk zich kan verdedigen tegen te plannen. Er zal ook geen enkele compensatie bestaan op wat het omstreden plan Winterswijk zal aandoen.

Chiel Stemerdink zal, als de plannen doorgaan, midden in het windmolenpark komen te wonen. Hij vroeg burgemeester Bengevoord om hulp net als de drie andere insprekers uit Ratum op de vergaderavond. “U staat regelmatig met u Duitse collega-burgemeester handenschuddend op de foto als het over grensoverschrijdende samenwerking gaat. Wil u hem ook aanspreken op zaken die Winterswijk en wij, inwoners ernstig en langdurig schaden?”

De werkgroep vraagt aan de gemeente Winterswijk alles op alles te zetten om de bouw van de hoge windmolens tegen te houden, nu het plots niet meer mogelijk lijkt in te spreken tijdens de Duitse gemeenteraadsvergadering. Die is op woensdag 29 november aanstaande. De gemeenteraad van Südlohn neemt een besluit over het verlenen van een voorlopige vergunning voor de bouw van de windmolens. Daarna is het initiatiefnemer Windenergie Wellingbach GbR uit Südlohn zelf om de plannen nader uit te werken. “Het vragenuurtje dat er is, is alleen voor de Duitsers. En hier in Winterswijk was het wél mogelijk. Duitse mensen konden hier vorige week wél inspreken”, zegt Karin Pierik verontwaardigd, die ook namens de Werkgroep Winterswijk-Ratum insprak.

De groep is niet tegen windmolens, maar wel tegen de plek vlakbij natuurgebieden waar de kraanvogel en de oehoe leven. De windmolens schaden het coulisselandschap en daarmee rechtstreeks de economie van Winterswijk. “De windmolens aan de andere kant van Südlohn plaatsen zouden we een stuk minder moeite mee hebben, maar dan zal de ontwikkelaar meer tegenstand krijgen.

Ratum is volgens Duitsland een witte vlek waar toch niemand woont”, zo vertelden Stemerdink en Pierik hun verhaal voor de Winterswijkse politiek. Ook bij Kotten leven er grote zorgen over de mogelijke plaatsing van de reusachtige molens. Tot in de verre omgeving zullen de turbines het coulisselandschap domineren, de grond zal trillen en continue geluid zullen de gezondheid van mensen schaden die pal (op 100 meter afstand) naast de turbines wonen. Karin Pierik: “Onze buurt aan Duitse zijde is ook tegen. Zij zullen de 29 november protest laten doorklinken.”

Leden van de werkgroep Winterswijk-Ratum, vinden de houding van de Duitsers asociaal. “Zelf stroom opwekken, de lusten nemen en de buren met de rotzooi laten zitten door de lasten afschuiven vinden wij ronduit asociaal. Niet bepaald goed naoberschap.”

Gemeente Winterswijk besloot zelf het unieke landschap te sparen door de plaatsing van grote windmolens niet toe te staan. Toen de groep de Duitse burgemeester hierop aanspraken wees hij naar de hogere autoriteiten, terwijl de eigen gemeenteraad daar op 29 november nog over moeten stemmen.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-11-20 15:04:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.