Drukte verkoop vuurwerk: jaarwisseling met vuurwerk afsteken is twee jaar lang gemist

– De knallende verkoop van vuurwerk is gestart. Ook de Achterhoek staat ervoor in de rij, maar afsteken mag pas zaterdag.

Vuurwerkfans zijn blij dat vuurwerk afsteken na twee jaar weer mag en zij staan daarin niet alleen. Ook gezinnen zijn naar de winkels en verkooppunten gekomen om met elkaar mooi siervuurwerk uit te kiezen voor de jaarwisseling. Bij de Prijshamer aan de Duitse grens bij Oeding, het Hobbyhuis in Winterswijk en bij Ivo Reinders in Groenlo staan maken klanten hun keuze om het oude jaar uit te knallen en 2023 te verwelkomen. Mensen hebben de traditie na twee jaar een verbod op het afsteken ervan, gemist. Ook de verkoopmedewerkers in de winkels zijn blij dat deze drukke dagen er weer zijn. Mensen hebben goeie zin en je geeft ze plezier, zo vertelt een medewerkster van het Hobbyhuis in Winterswijk.

Bij de Prijshamer zijn de mooiste vuurwerkpotten na één dag vuurwerkverkoop uitverkocht. “Bij bestellen lukt niet meer. De vuurwerkbranche is voorzichtig met de inkoop geworden”, verklaart de filiaalleider. De discussie rond een algeheel vuurwerkverbod, milieu en de vuurwerkvrije zones maken dat er beperkt wordt ingekocht. Familie Reinders in Groenlo heeft achter de schuur waar het vuurwerk wordt verkocht, een bunker ingericht waar tien ton veilig kan worden opgeslagen. “Vuurwerk afsteken is een traditie en zal blijven bestaan. Stel je een verbod eens voor, dan gaat er een traditie verloren en wat komt er dan aan illegaal en minder veilig vuurwerk Nederland in? Wanneer iedereen zich met inkopen en verkopen aan de regels houdt, geen illegaal vuurwerk koopt en we samen de jaarwisseling gezellig houden, dan behouden we de traditie.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-30 11:19:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.