Droom van Johan komt uit als hijskraanmachinist in attractiepark

– Al van kleins af aan is Johan uit Ulft gek van pretparken. Als hij hoort dat hij als kraanmachinist aan het werk mag op de bouwplaats van het nieuwe attractiepark Bommelwereld in Groenlo komt een droom uit.

Als je over de provinciale weg N18 tussen Groenlo en Eibergen rijdt, is de grote gele hijskraan niet te missen. Het grote takelwerktuig stevent boven de skyline van Groenlo uit. Vanaf de start van de bouw, in de zomer van 2023, is Johan betrokken als hijskraanmachinist. Inmiddels heeft hij er al vele hijsbewegingen opzitten.

“We zijn begonnen met staal”, vertelt Johan. “Dat waren eerst wat kleine stukjes, maar later heb ik ook grote spanten de lucht in gehesen voor de staalconstructie van de attractiehal.” De afgelopen maanden werkte hij vooral aan het kasteel in aanbouw dat tegen de attractiehal aan wordt gebouwd. “Dat waren met name grote betonpanelen die op hun plek moesten worden gehesen.”

‘Helemaal in mijn nopjes’

Voor Johan is de klus bij Bommelwereld een droom die uitkomt. “Toen ik hoorde dat ze hier in de buurt een pretpark gingen bouwen, leek mij dat geweldig om te doen”, vertelt Johan. “Op een gegeven moment kreeg ik er hoogte van dat wij als bedrijf werden aangesteld om het kraanwerk te mogen doen. Dan ben je wel even blij.”

Johan is altijd al gek geweest van attractieparken. “Voordat ik hijskraanmachinist werd heb ik zelfs vijf jaar in een pretpark gewerkt. Dus ik voel me hier helemaal in mijn nopjes”, lacht Johan. Helaas voor Johan zit het werk op de bouwplaats er bijna op. “Het werk met deze grote kraan is bijna ten einde, misschien komt er straks nog wat werk voor onze kleinere kraan.”

Als het attractiepark in 2025 af is, hoopt Johan nog eens terug te mogen komen. “Dan wil ik natuurlijk wel even een ritje in de achtbaan maken en zien hoe alles is geworden.”

Op bezoek bij een achtbaanbouwer

Naast het werk van hijskraanmachinist Johan is in de tweede aflevering van Bommelwereld – Van tekening tot pretpark te zien hoe het werk op de bouwplaats de afgelopen maanden is gevorderd. En hoe wordt een achtbaan gebouwd? In het Limburgse Vlodrop bouwen ze de ‘Bulderbaan’ die straks een plek krijgt in de overdekte attractiehal.

tekst gaat verder onder de foto

Een kijkje in de achtbaanfabriek van Vekoma in Vlodrop. – Foto: Omroep Gelderland

In Amsterdam horen we van de Toonder Compagnie hoe het werk van stripauteur Marten Toonder en de verhalen van Bommel en Tom Poes levendig worden gehouden. Directeur Adrienne Hak van uitgeverij Rubinstein, dat nog steeds verhalenboekjes van Bommel en Tom Poes uitbrengt, laat haar licht schijnen over het nieuwe attractiepark. “Zelfs als je niet bekend bent met Tom Poes en Bommel, zal een bezoek aan het attractiepark een waar genot zijn”, aldus Hak.

Omroep Gelderland neemt je in de serie Bommelwereld – Van tekening tot pretpark mee voor een exclusieve blik achter de schermen.

De tweede aflevering van Bommelwereld – Van tekening tot pretpark is vanaf woensdag 20 maart om 16.00 uur te zien via gld.nl/bommelwereld en op ons YouTube-kanaal.

Daarna volgt er om de paar maanden een nieuwe. Houdt hiervoor gld.nl/bommelwereld in de gaten.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2024-03-20 20:51:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.