Dorp Harreveld koopt zelf haar eigen kerk

– Het dorp Harreveld heeft de eigen St. Agathakerk gekocht. Het lag al lang in de verwachting dat deze katholieke dorpskerk aan de eredienst zou worden onttrokken. Sindsdien zijn een groep inwoners actief aan de slag gegaan om financieel voldoende draagkracht te krijgen om dit monument waar grotendeels het dorpsleven zich heeft afgespeeld voor Harreveld te behouden.

Er is een stichting in het leven geroepen onder de naam StAgatha die op 23 december met een officiële overdracht van het onroerend goed de kerk met pastorie met de pastorietuin met kruiswegstaties in handen heeft gekregen. De stichting StAgatha wil de kerk een tweede leven geven als cultureel ontmoetingscentrum, als ‘kerk’ voor nog enkele geloofsvieringen, als museum en gaat de naast gelegen pastorie plus de bijbehorende woning aan de Kerkstraat 48 voor verhuur beschikbaar stellen voor Harrevelders.

Allicht sceptisch?

De stichting kreeg drie jaar geleden nadat een groep Harrevelders ‘het dorpsaanzicht van Harreveld’ wilde behouden. “Er zijn allicht Harrevelders die sceptisch tegenover het idee staan”, schrijft de stichting op haar eigen website. “We vragen je echter te begrijpen dat dit onze enige kans is. Mocht de aankoop van dit prachtige kerkgebouw door onze stichting niet door kunnen gaan in verband met het niet sluitend krijgen van de financiën, dan zal de kerk in de vrije verkoop komen. Bij geen koper is verval een reëel scenario. Het schrikbeeld van de voormalige havezate en later het jongenshuis heeft een groot deel van de Harreveldse bevolking vast nog wel op het netvlies staan. Mocht er wel een koper komen, is er geen inspraak op de invulling van het bestemmingsplan meer mogelijk.”

Het schrikbeeld van de voormalige havezate en later het jongenshuis hebben Harrevelders nog wel op het netvlies staan

Op 18 december vond in de St. Agathakerk de laatste eucharistieviering plaats. Volgens de katholieke ceremonieën van ontheiliging van de kerk zijn de relieken uit het altaar verwijderd en de kelken met het heilig brood uit het tabernakel meegenomen naar de hoofdkerk van de parochie. Evengoed vierde het dorp met de leerlingen van de school het kerstfeest maar deed dat zelf zonder een pastoor. “Na drie jaar hard werken, rekenen, overleggen en onderhandelen gaat StAgatha aan de slag om het plan voortzetten. Als gevolg van economische en maatschappelijke ontwikkelingen zal het plan ook de toets van steeds duurder wordende energie en bijvoorbeeld de maatregelen voor veiligheid moeten kunnen doorstaan. Naar deze toekomstige groei zijn financiële middelen nodig, roept ze op.

Dorp Harreveld koopt zelf haar eigen kerk – Foto: Kerkfotografie

Rijksmonument

De kerk in Harreveld is een rijksmonument door de muurschilderingen en enkele oude interieurdelen. Er kunnen geen grote aanpassingen aan de inrichting worden gedaan, maar er zijn wel dingen mogelijk, zegt de stichting. De kerk gaat door als ‘Museum Jos ten Horn’, de kunstenaar die het huidige interieur heeft ontworpen. Volgens StAgatha is een museum in combinatie met de prachtige pastorietuin met historische kruiswegstaties uit de kapel van het jongenshuis heel goed mogelijk. “De gunstige ligging aan de fietspaden en nabij de N18 bieden volop mogelijkheden voor Harreveld.”

StAgatha wil actief de boer op gaan voor meer financiële armslag. De belastingdienst heeft de stichting de ANBI-status verleend. Meer informatie is te vinden op de website van StAgatha.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-22 10:32:58


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.