Defensie oefent in het luchtruim van de Achterhoek

Het Defensie Helikopter Commando oefent van maandag 23 januari tot en met donderdag 26 januari en maandag 30 januari tot en met donderdag 2 februari in het luchtruim van de Achterhoek. De luchtmacht en landmacht trainen onder meer in delen van de gemeenten Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost Gelre met Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) .

Op de bovengenoemde dagen trainen de Apaches gesimuleerd het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging. De helikopters vliegen daarbij meerdere keren per dag, zowel overdag als ’s avonds, op lage hoogte tussen 09.30 en 22.30 uur. Eenheden van de landmacht ondersteunen deze oefening vanaf de grond.

Vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Defensie bereidt militaire oefeningen graag zorgvuldig voor, zo ook militaire vluchten. Essentieel voor alle vliegende eenheden van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook voor de omgevingen waarin defensie oefent. Vliegbewegingen worden zoveel als mogelijk gespreid over de diverse oefengebieden in Nederland. Defensie neemt daarnaast deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor leefomgevingen te spreiden. Mensen moeten rekening houden dat operationele maar ook klimatologische omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf is aangekondigd.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-22 07:59:13


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.