Doof, maar niet stil: Sjoerd vangt de trillingen van geluid in een boek

– Wat als je doof bent en toch het geluid van alledaagse apparaten wilt overbrengen? Sjoerd van Rooij uit Lichtenvoorde legde het vast in een boek, waarbij hij mensen ervan bewust wil maken dat de apparaten die we dagelijks gebruiken bijna altijd trillingen produceren.

Sjoerd (43) is grafisch ontwerper en deed uitgebreid onderzoek naar grafische ontwerpen die zijn eigen gevoelens weergeven. “Ik zat thuis achter mijn laptop, omringd door een scanner en een papierversnipperaar”, vertelt hij. “Omdat ik doof ben, voel ik extra goed de trillingen. Bijvoorbeeld het open en sluiten van mijn laptop. Dat heb ik omgezet in visuele vormen.”

Zo voelt hij ook de trillingen van een cd-rom als deze ronddraait in zijn laptop, de bewegingen van zijn vingers als ze het toetsenbord raken en het verschil tussen dik en dun papier. “Ik probeer dat te voelen en te ervaren en maak dat visueel in het boek.”

Sjoerd heeft wat hij voelt bij geluiden van alledaagse apparaten gevat in grafische beelden – Foto: Sjoerd van Rooij

‘Ik kan mij heel goed uiten’

Een deel van zijn grafische werken wordt deze maand tentoongesteld in de reizende expositie van de Achterhoek Pride. “Ik maak dit jaar ook voor het eerst deel uit van de werkgroep die de activiteiten voor de Achterhoek Pride organiseert”, vertelt Sjoerd. Hij kwam 23 jaar geleden zelf uit de kast. “Ondanks mijn doofheid ervaar ik geen problemen en kan ik mij heel goed uiten.”

“Ik wil daarmee ook graag een voorbeeld zijn voor anderen en hen helpen”, zegt Sjoerd. Hij is zich bewust van het belang en het zichtbaar maken van de LHBTIQ+ gemeenschap. “Zo’n 25 jaar geleden was ‘anders zijn’ niet zo vanzelfsprekend. Het was traditioneel, man en vrouw. Nu is het allemaal wat makkelijker, ook hier in de Achterhoek.”

Zo is Sjoerd zelf al meerdere malen naar de Canal Parade in Amsterdam geweest. “Waar het in het begin misschien wat lastig was, sta ik nu te dansen en te feesten op een boot en vier je de Pride met honderdduizenden mensen”, zegt Sjoerd.

Meer exposities

De komende jaren wil de Achterhoeker zich blijven ontwikkelen als grafisch ontwerper en kunstenaar. “Ik heb al vaker geëxposeerd, zoals hier in Lichtenvoorde, maar ook in Laag-Keppel en zelfs in Den Haag waar premier Mark Rutte op bezoek was bij mijn expositie.”

“Mensen vinden het heel interessant wat ik maak, dus ik hoop dat mijn werk vaker komt te hangen op een tentoonstelling of op een grote muur. Zodat anderen ook kunnen ervaren wat wij als doven voelen en ervaren, maar ook over kunnen brengen”, aldus Sjoerd.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-06-10 11:55:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.